Právna úprava sankcií za porušenie účtovných predpisov v Slovenskej republike a Českej republike

Vydáno: 26 minút čítania

Takmer v každej ľudskej činnosti, teda aj v oblasti účtovníctva môže dôjsť k takým rozhodnutiam s dopadom na účtovanie a vykazovanie skutočností tvoriacich predmet účtovníctva, ktoré nie sú v súlade s právnymi predpismi. V prípade porušenia právnych predpisov v zmysle dopustenia sa správneho deliktu, bez ohľadu na to, či išlo o úmyselné alebo neúmyselné konanie, sú účtovné jednotky (ÚJ) vystavené sankciám, resp. pokutám.

Sankcie pre oblasť účtovníctva sú obsiahnuté v zákone č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. v Slovenskej republike (SR) a v zákone č. 563/1991 Sb., o účetnictví v z. n. p. (ďalej len „český zákon o účtovníctve“) v Českej republike (ČR).

Cieľom tohto článku je uskutočniť výklad uvedených právnych úprav a ich porovnanie, a to s ohľadom na legislatívne zmeny účinné pre túto problematiku od 1. júla 2015 pre SR a od 1. januára 2016 pre ČR.

Základná koncepcia právnej úpravy správnych deliktov v slovenskej právnej úprave účtovníctva

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve, v z. n. p. (ďalej len „slovenský zákon o účtovníctve“) bol v problematike postihov za uskutočnenie správnych deliktov v účtovníctve novelizovaný zákonom č. 130/2015 Z. z. zo 6. mája 2015, pričom novela v tejto oblasti nadobudla účinnosť od 1. júla 2015 a neskôr ešte v priebehu roku 2015 zákonom č. 423/2015 Z. z. z 11. novembra 2015 o štatutárnom audite a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., ktorého zmeny nadobudli účinnosť od 1. januára 2016, ale pre oblasť správnych deliktov nadobudnú účinnosť od 17. júna 2016.

Problematika dopustenia sa správnych deliktov a ich sankcií, vo význame pokút, je upravená v deviatej časti slovenského zákona o účtovníctve, ktorá obsahuje záverečné ustanovenia. Správnym deliktom sa podľa ust. § 38 rozumie:

  • Nevedenie účtovníctva: U právnických osôb (PO) odo dňa svojho vzniku až do dňa svojho zániku a u fyzických osôb (FO), počas celej doby, počas ktorej vykonávajú podnikateľskú činnosť alebo inú samostatne zárobkovú činnosť a preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenie základu dane z príjmov.
  • Nezostavenie účtovnej závierky: Či už individuálnej účtovnej závierky v sústave podvojného účtovníctva alebo v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné vykazovanie (IFRS), alebo konsolidovanú účtovnú závierku.
  • Neuloženie dokumentov: Ide o uloženie dokumentov v elektronickej alebo listinnej podobe, ako napr. uloženie riadnej alebo mimoriadnej účtovnej závierky do registra najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa, ku ktorému sa indivi­duál­na ­účtovná závierka zostavila, alebo uloženie riadnej alebo mimoriadnej konsolidovanej účtovnej závierky aj so správou audítora alebo riadnej alebo mimoriadnej individuálnej alebo konsolidovanej výročnej správy do jedného roka od skončenia účtovného obdobia. V listinnej podobe sa predkladá účtovná závierka spolu s dátumom jej schválenia daňovému úradu.
  • Nezverejnenie dokumentov: Neuloženie individuálnej účtovnej závierky, konsolidovanej účtovnej závierky, správy audítora, individuálnej výročnej správy, konsolidovanej výročnej správy do registra spôsobom a v termínoch, ktoré sú určené v slovenskom zákone o účtovníctve.
  • Nevyhovenie výzvam daňového úradu v prípade zistenia nedostatkov a nutnosti ich nápravy.
  • Neoverenie účtovnej závierky alebo súladu účtovnej závierky s výročnou správou audítorom.
  • Neschválenie alebo neodvolanie audítora valným zhromaždením alebo členskou schôdzou (na proces schvaľovania a odvolávania audítora je v slovenskom zákone o účtovníctve odložená účinnosť od 17. júna 2016).
  • Nezriadenie výboru pre audit, a to účtovnou jednotkou, ktorá emitovala cenné papiere prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu, bankou, pobočkou zahraničnej banky, Exportno-importnou bankou Slovenskej republiky, poisťovňou, pobočkou zahraničnej poisťovne, zaisťovňou, pobočkou zahraničnej zaisťovne, správcovskou spoločnosťou, pobočkou správcovskej spoločnosti, dôchodkovou správcovskou spoločnosťou a doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou, pričom slovenský zákon o účtovníctve stanovuje aj výnimky pre zriadenie výboru pre audit.
  • Nevedenie účtovníctva správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne a spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov a práve toto porušenie malo vplyv na nesprávne vykázanie skutočností v účtovnej závierke, alebo nemalo vplyv na vykázanie skutočností v účtovnej závierke.
  • Porušenie ustanovenia v § 9, ktoré sa týkajú účtovných sústav.
  • Porušenie ustanovenia § 17, ktoré sa týka zostavenia účtovnej závierky, či už v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníct

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtová trieda 5 – Náklady (III.)
Povinnosti v podnikaní a sankcie (II.)
Ukladanie pokuty za správne delikty v oblasti účtovníctva zistené pri daňovej kontrole
Odpis pohľadávok v podvojnom účtovníctve a v zákone o dani z príjmov od roku 2008
Povinnosti v podnikaní a sankcie (VII.)
Tvorba opravných položiek k pohľadávkam a odpis pohľadávok z pohľadu dane z príjmov
Sociálna poisťovňa – generálny pardon
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve v príkladoch
Najvýznamnejšie zmeny v Obchodnom zákonníku budú účinné už od februára 2013
Zmluvná pokuta
Uloženie sankcie za správne delikty v oblasti DPH podľa daňového poriadku (II.)
Zastavenie exekúcie na zaplatenie pohľadávky
Koronakríza a účtovníctvo
Dodatočné daňové priznanie a oprava údajov v poznámkach
Opravná účtovná závierka
Výsledok hospodárenia za rok 2020 a jeho vysporiadanie
Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov z daňového a účtovného hľadiska
Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve za rok 2021
Register účtovných závierok po 1. januári 2022

Súvisiace otázky a odpovede

Rodičovské združenie pri ZŠ ako občianske združenie a registrácia na daňovom úrade
Tržba z registračnej pokladnice
Dodatočné daňové priznanie
Zrušenie s.r.o.
Oznamovacia povinnosť - úroky účtované do daňových nákladov
Kontrola a registračný poplatok
Kontrola a pokuta kvôli neuvedeniu údajov v poznámkach
Zaradenie nehnuteľnosti do majetku
Učtovanie pokuty za rýchlosť
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Likvidácia akciovej spoločnosti
Dohoda o splátkach
Nevyfakturovaná položka na účte 326 - zostatok z roku 2016
Dodatočné DPPO
Kladné a záporné položky na faktúre
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania
Splatenie základného imania v jednoosobovej s.r.o.
Oporný múrik - IM?