Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2013

Vydáno: 98 minút čítania

Podanie daňového priznania (DP) k dani z príjmov je zákonnou povinnosťou každého daňovníka, pokiaľ zo zákona nevyplýva niečo iné. Za zdaňovacie obdobie roka 2013 podávajú daňovníci DP do 31. marca 2014 na novom tlačive, ktoré bolo aktualizované v nadväznosti na zmeny v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Základný princíp tlačiva zostáva nezmenený. V tlačive daňového priznania bola pridaná nová VII. časť – Podiely na zisku (dividendy), ktoré podliehajú zdaneniu podľa § 51d ZDP, doplnil sa riadok 860, na ktorom sa uvádza daň z dividend uvedená v VII. časti DP a upravila sa tabuľka pre potreby dodatočného DP na riadkoch 920 až 970.

Na účely podania daňového priznania je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku podľa zákona č. 431/2004 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) ku koncu zdaňovacieho obdobia a v termíne na podanie DP ju uložiť do registra podľa zákona o účtovníctve. Prílohou DP sú aj doklady uvedené v tlačive DP.

Podávanie DP k dani z príjmov právnickej osoby (PO) za zdaňovacie obdobie roka 2013 legislatívne upravujú:

  • zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý upravuje povinnosť podať DP a určuje spôsob a formu jeho podania,
  • ZDP, ktorý určuje spôsob zistenia základu dane a daňovej povinnosti, ako aj lehoty na podávanie DP a zaplatenie dane.

Kto podáva DP

Podľa § 15 ods. 1 daňového poriadku DP je povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva zo ZDP, alebo ten, koho na to správca dane vyzve. DP k dani z príjmov PO za predchádzajúce zdaňovacie obdobie je podľa § 41 ods. 1 ZDP povinný podať každý daňovník tejto dane. Podľa § 2 písm. d) ZDP týmto daňovníkom je PO, ktorá má na území SR svoje sídlo alebo miesto skutočného vedenia. Povinnosť podať DP priznanie sa vzťahuje aj na zahraničné PO, ak majú príjmy zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP), z ktorých sa daň nevyberá zrážkou.

Povinnosť podať DP nemajú (§ 41 ods. 1 ZDP):

  • daňovníci nezaložení alebo nezriadení na podnikanie, Národná banka Slovenska a Fond národného majetku SR, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 12 ods. 7 ZDP a príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP,
  • občianske združenia v tom prípade, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 12 ods. 7 ZDP, príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP a príjmy oslobodené od dane podľa § 13 ods. 2 písm. b) ZDP,
  • rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie, ak majú okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, len príjmy oslobodené od dane,
  • registrované cirkevné a náboženské spoločnosti, ak majú príjmy len podľa § 13 ods. 2 písm. a) ZDP a príjmy, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 ZDP.

Lehoty na podanie daňového priznania

V súlade s § 49 ods. 2 ZDP sa DP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak zákon neustanovuje inak. Za zdaňovacie obdobie roka 2013 je daňovník povinný podať DP najneskôr do 31. marca 2014 a v tejto lehote je povinný daň aj zaplatiť.

Túto lehotu na podanie DP si môže PO (s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii) predĺžiť najviac o tri kalendárne mesiace, t. j. do 30. júna 2014, a to na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie DP. V oznámení daňovník uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP, a v tejto novej lehote je aj daň splatná.

Ak ide o daňovníka, ktorý dosiahol v roku 2013 aj zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí (s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii), táto lehota sa predĺži podaním oznámenia najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov, t. j. najneskôr do 30. septembra 2014, a to za predpokladu, že daňovník túto skutočnosť uvedie v oznámení o predĺžení lehoty na podanie DP. V oznámení daňovník tiež uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná. Ak následne v podanom DP daňovník neuvedie príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, správca dane uloží daňovníkovi pokutu za oneskorené podanie DP.

Daňovník v konkurze alebo v likvidácii môže o predĺženie lehoty správcu dane požiadať, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. Správca dane môže na základe takejto žiadosti rozhodnutím predĺžiť lehotu na podanie DP najviac o tri kalendárne mesiace, t. j. najneskôr do 30. júna 2014. Proti rozhodnutiu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa nemožno odvolať.

Lehota na podanie DP je zachovaná, ak je v posledný deň lehoty DP:

  • Odovzdané správcovi dane.
  • Odovzdané na poštovú prepravu prostredníctvom poštového podniku.
  • Prijaté elektronickými prostriedkami na adresu elektronickej podateľne, ak je priznanie podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo jeho podanie je urobené v súlade s dohodou podľa § 13 ods. 5 daňového poriadku. Ak je DP podané elektronickými prostriedkami a nie je podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo nie je urobené v súlade s dohodou o elektronickom doručovaní podľa § 13 ods. 5 daňového poriadku, alebo je podanie urobené telefaxom, lehota je zachovaná, ak je najneskôr v piaty pracovný deň od jeho odoslania doručené aj v písomnej forme (§ 13 ods. 6 daňového poriadku).

Pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania môže daňový subjekt podať opravné DP. V takomto prípade správca dane berie do úvahy opravné DP a na predtým podané DP sa neprihliada. Podávanie opravných DP priznaní upravuje § 16 ods. 1 a 6 daňového poriadku. Ak daňovník zistí, že jeho daňová povinnosť sa odlišuje od priznanej dane až po termíne na podanie DP, podáva dodatočné DP. Podanie dodatočného DP upravuje § 16 ods. 2 až 6 daňového poriadku.

Za nepodanie DP v stanovenej lehote uloží správca dane daňovníkovi pokutu, a to:

  • ak právnická osoba nepodá DP v zákonom ustanovenej lehote alebo v lehote určenej správcom dane vo výzve, bude mu uložená pokuta od 30 € do 16 000 €,
  • ak daňový subjekt nepodá DP v lehote určenej správcom dane vo výzve, správca dane mu uloží pokutu od 60 € do 32 000 €.

Ak daňový subjekt daň priznanú v DP nezaplatí v ustanovenej lehote alebo v ustanovenej výške, správca dane vyrubí daňovníkovi úrok z omeškania podľa § 156 daňového poriadku. V prípade podania dodatočného DP uloží správca dane daňovníkovi pokutu podľa § 155 daňového poriadku.

Spôsob podania daňového priznania

Podľa § 15 ods. 4 a 5 daňového poriadku DP možno účinne podať na tlačive, ktorého vzor ustanoví opatrenie MF SR a ktoré sa vyhlasuje v Zbierke zákonov SR uverejnením oznámenia o jeho vydaní. Vzor DP k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2013 je nový a je ustanovený opatrením MF SR č. MF/20226/2013–721, ktoré je vyhlásené uverejnením oznámenia o jeho vydaní v Zbierke zákonov pod č. 424/2013. Vzor tlačiva DP k dani z príjmov PO vydaný MF SR pod č. MF/20231/2013–721 bol uverejnený vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2013. Súčasne v tomto Finančnom spravodajcovi bolo uverejnené aj poučenie na vyplnenie DP (oznámenie MF SR č. MF/257/30/2013–721) a vzor potvrdenia o podaní DP (oznámenie MF SR č.MF/257/32/2013–721).

Tlačivá DP poskytujú daňové úrady. Tlačivá možno získať aj na portáli Finančnej správy SR www.financnasprava.sk. Na portáli finančnej správy si môžu daňové subjekty (aj neregistrované) daňové priznanie vyplniť a vytlačiť vo formáte zverejnenom vo Finančnom spravodajcovi, v ktorom sa predkladá na daňový úrad. Autorizovaným používateľom sa poskytuje možnosť elektronického doručenia DP správcovi dane (daňovému úradu). V samotnej aplikácii sú zapracované riadkové kontroly, dosadzovanie odporúčanej hodnoty a aplikácia tiež umožňuje import a export do formátu XML. DP sa podáva daňovému úradu v jednom exemplári. Prílohou DP sú podľa § 49 ods. 1 ZDP aj doklady uvedené v tlačive DP.

Vyplnenie tlačiva daňového priznania

Údaje v daňovom priznaní sa vypĺňajú paličkovým písmom (podľa vzoru uvedeného v priznaní), písacím strojom alebo tlačiarňou, a to čiernou alebo tmavomodrou farbou. Číselné údaje sa zarovnávajú vpravo, ostatné údaje sa píšu zľava. Nevyplnené riadky sa ponechávajú prázdne. Sumy v DP sa uvádzajú v eurách, s presnosťou na eurocenty, so zaokrúhlením podľa § 47 ZDP.

Prvá časť DP obsahuje identifikačné údaje o PO. Druhá a tretia časť DP slúži daňovníkovi na zistenie základu dane a určenie výsledného vzťahu k štátnemu rozpočtu. Štvrtá časť DP obsahuje vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov, v ktorom je daňovník oprávnený vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 %, resp. 1,5 % sa má poukázať ním určenej PO. V piatej časti DP je miesto pre osobitné záznamy daňovníka, vyhlásenie, že všetky údaje v DP sú správne a úplné a miesto pre odtlačok pečiatky a podpis príslušnej osoby. Ak nepostačuje miesto na osobitné záznamy, prípadné vysvetlivky a poznámky daňovník uvádza na osobitnej prílohe. Šiesta časť DP obsahuje žiadosť o vrátenie daňového preplatku podľa § 79 daňového poriadku. Siedma časť DP je určená na výpočet dane zo samostatného základu dane, ktorý tvoria podiely na zisku (dividendy) podliehajúce zdaneniu podľa § 51d ZDP.

I. časť – Údaje o daňovníkovi

V záhlaví DP (riadok 01 a 02) daňovník uvádza svoje daňové identifikačné číslo a IČO. Na riadku 03 uvedie trojmiestny kód právnej formy daňovníka, ktorý sa nachádza v poučení DP. Vyznačí tu tiež druh DP a zdaňovacie obdobie, za ktoré sa DP podáva. Na riadku 04 uvedie daňovník kód SK NACE Rev. 2 podľa vyhlášky Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 306/2007 Z. z., ktorou sa vydáva Štatistická klasifikácia ekonomických činností. Klasifikáciu kódov SK NACE možno nájsť na webovej stránke www.statistics.sk. V kolónke „Hlavná prevažná činnosť“ sa uvádza názov činnosti, z ktorej v zdaňovacom období dosiahol daňovník najvyšší príjem.

Na riadkoch 05 až 12 sa uvádza obchodné meno alebo názov daňovníka a jeho sídlo. Uvedie sa tu tiež obmedzená daňová povinnosť daňovníka, ekonomické a personálne prepojenie so zahraničnými osobami a údaje o umiestnení stálej prevádzkarne na území SR. Umiestnenie stálej prevádzkarne na území SR, za ktorú sa vypočíta základ dane alebo daňová strata, sú určené riadky 13 až 17 DP. Riadky na vyznačenie uplatnenia osobitného spôsobu zahrnovania kurzových rozdielov do základu dane alebo ukončenie uplatňovania osobitného spôsobu zahrnovania kurzových rozdielov do základu dane podľa § 17 ods. 17 ZDP sa použijú v DP za zdaňovacie obdobie začínajúce po 31. 12. 2013.

II. časť – Výpočet základu dane a dane

III. časť – Tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov

Riadok 100 – Výsledok hospodárenia pred zdanením (zisk +, strata –) alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami (§ 17 ods. 1 ZDP)

Riadok 100 nadväzuje na ustanovenie § 17 ods. 1 ZDP, podľa ktorého pri zisťovaní základu dane alebo daňovej straty:

  • daňovník účtujúci v sústave po­dvoj­ného účtovníctva vychádza z výsledku hospodárenia [§ 17 ods. 1 písm. a) ZDP],
  • daňovník účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami [§ 17 ods. 1 písm. b) ZDP],
  • daňovník vykazujúci výsledok hospodárenia v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo vychádza z tohto výsledku hospodárenia upraveného spôsobom ustanoveným vo všeobecne záväznom predpise vydanom MF SR, alebo z výsledku hospodárenia, ktorý by vyčíslil, ak by účtoval v sústave podvojného účtovníctva [§ 17 ods. 1 písm. c) ZDP],
  • daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou [§ 2 písm. e) ZDP], ktorý nemá povinnosť viesť účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a nerozhodne sa zisťovať základ dane z účtovníctva, vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami, ak ZDP neustanovuje inak.

Daňovníci účtujúci v sústave podvojného účtovníctva na riadku 100 uvádzajú výsledok hospodárenia pred zdanením (zisk alebo strata) zistený v účtovníctve ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy 6 – Výnosy a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy 5 – Náklady, okrem účtov 591, 592, 593, 594, 595 a účtov vnútroorganizačných výnosov a vnútroorganizačných nákladov. Výsledok hospodárenia je súčtom výsledku hospodárenia z hospodárskej činnosti, finančnej činnosti a z mimoriadnej činnosti. K riadku 100 daňovník účtujúci v sústave podvojného účtovníctva vyplní pomocnú tabuľku F – Doplňujúce údaje (v III. časti DP). Rozdiel riadkov 1 (súčet prevádzkových, finančných a mimoriadnych výnosov) a 2 (súčet prevádzkových, finančných a mimoriadnych nákladov) musí byť totožný s údajom na riadku 100. Túto tabuľku vypĺňa aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou [§ 2 písm. e) bod 3 ZDP], ktorý pri zisťovaní základu dane alebo daňovej straty stálej prevádzkarne vychádza z výsledk

Související dokumenty

Súvisiace články

Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2018
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2021
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2017
Čo nezabudnúť alebo čomu sa vyhnúť pri príprave daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2020
Podávanie daňových priznaní k dani z príjmov FO a zaplatenie dane z príjmov v období pandémie
Platenie preddavkov na daň z príjmov právnickej osoby počas obdobia pandémie
Zmeny v tlačivách daňových priznaní k dani z príjmov FO za rok 2018
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2019
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2016
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2015
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2013
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2021
Preddavky na daň z príjmov
Príklad na vyplnenie daňového priznania s výkladom k jednotlivým riadkom daňového priznania
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2023
Preddavky na daň z príjmov právnickej osoby v roku 2024 (II.)
Dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2016 v príkladoch
Preddavky na daň z príjmov fyzickej osoby v roku 2020

Súvisiace otázky a odpovede

Odvody a príkazná zmluva
Oneskorené podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb
Pokuta za oneskorené podanie daňového priznania
Dodatočné daňové priznanie
Výzva na podanie DPPO
Dodatočné daňové priznanie a pokuta
Predaj obchodného podielu
Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Príjem hotovosti za prenájom majetku v s.r.o.
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Zrušenie s.r.o.
Prevádzkovanie záložne a ERP
Oznamovacia povinnosť
Registrácia na daňovom úrade
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Povinnosti mandátara pri uzatvorení mandantnej zmluvy.
Použitie daňových preplatkov
Oznamovacia povinnosť - úroky účtované do daňových nákladov
Kúpa auta v zahraničí