Legislatíva Európskej únie v oblasti účtovníctva podnikateľov (2. časť)

Vydáno: 14 minút čítania

Siedma smernica Rady EÚ bezprostredne nadväzuje na štvrtú smernicu Rady EÚ a v mnohých prípadoch sa na ňu priamo odvoláva. Dôvodom jej vzniku bolo vytváranie rôznych zoskupení podnikov, ktoré majú charakter koncernov a holdingov. Okrem účtovnej závierky za jednotlivé spoločnosti začali sa zostavovať tzv. konsolidované účtovné závierky za skupinu podnikov ako celok. Konsolidované účtovné závierky sa často týkajú medzinárodných zoskupení, preto siedma smernica poskytuje členským štátom EÚ len malý priestor na odlišnú právnu úpravu a vyžaduje jednotné pravidlá pre celú EÚ.


(dokončenie z minulého čísla)

Siedma smernica Rady EÚ


Siedma smernica Rady EÚ bezprostredne nadväzuje na štvrtú smernicu Rady EÚ a v mnohých prípadoch sa na ňu priamo odvoláva. Dôvodom jej vzniku bolo vytváranie rôznych zoskupení podnikov, ktoré majú charakter koncernov a holdingov. Okrem účtovnej závierky za jednotlivé spoločnosti začali sa zostavovať tzv. konsolidované účtovné závierky za skupinu podnikov ako celok. Konsolidované účtovné závierky sa často týkajú medzinárodných zoskupení, preto siedma smernica poskytuje členským štátom EÚ len malý priestor na odlišnú právnu úpravu a vyžaduje jednotné pravidlá pre celú EÚ.
 
V úvodných ustanoveniach siedmej smernice sa uvádza, že mnohé obchodné spoločnosti, pre ktoré platí štvrtá smernica Rady EÚ, sú členmi skupín podnikov, a preto musia zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku tak, aby informácie o skupine podnikov mohli byť poskytnuté spoločníkom (investorom) a tretím stranám.
Právne predpisy členských štátov EÚ upravujúce konsolidovanú účtovnú závierku musia byť koordinované, aby sa zabezpečila porovnateľnosť a rovnocennosť zverejňovaných informácií za skupiny podnikov. Pri stanovení podmienok koordinácie treba zohľadniť nielen prípady, keď je právo kontroly založené na väčšine hlasovacích práv, ale aj také prípady, v ktorých je právo kontroly založené na dohodách a tiež prípady, keď sa riadenie vykonáva účinne na základe menšinovej účasti a aj na základe rovnocenného vzájomného postavenia.
 
Cieľom koordinácie právnych predpisov pre konsolidované účtovné závierky je ochrana záujmov spoločníkov (akcionárov). Smernica predpokladá, že konsolidované účtovné závierky musia zostaviť povinne materské spoločnosti. Ak je dcérska spoločnosť súčasne aj materskou spoločnosťou, môže byť za určitých okolností oslobodená od povinnosti zostavovať konsolidovanú účtovnú závierku, ak sú spoločníci a tretie strany dostatočne chránené. Členský štát môže umožniť oslobodenie od povinnosti zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky pre skupiny podnikov, ktoré nepresahujú určitú veľkosť, pričom pre takéto oslobodenie musia byť stanovené maximálne limity, alebo sa môžu prijať nižšie limity, ako sú tie, ktoré predpisuje siedma smernica.
 
Konsolidované účtovné závierky musia poskytnúť verný a pravdivý obraz o stave aktív a pasív, finančnej situácii a ziskoch a stratách všetkých podnikov považovaných za jeden konsolidovaný celok. Pri konsolidácii musia byť vylúčené vplyvy finančných vzťahov medzi konsolidovanými podnikmi. Aby sa zabezpečila jednotnosť a porovnateľnosť konsolidovaných účtovných závierok, smernica stanovuje určité zásady ich zostavovania a metódy ich oceňovania použité pri zostavovaní konsolidovanej účtovnej závierky za konkrétne účtovné obdobie. V poznámkach konsolidovanej účtovnej závierky musia byť uvedené podrobnosti o podnikoch podliehajúcich konsolidácii.
 
Obsah sied

Související dokumenty

Súvisiace články

Postupy konsolidácie dcérskych podnikov pri zostavovaní konsolidovanej účtovnej závierky (1. časť)
Postupy konsolidácie dcérskych podnikov pri zostavovaní konsolidovanej účtovnej závierky (2. časť)
Kombinácie podnikov (účtovné aspekty)
Konsolidovaná účtovná závierka od r. 2005, individuálna účtovná závierka od r. 2006
Prierez zmenami v účtovnej legislatíve SR s ohľadom na medzinárodnú harmonizáciu účtovníctva
Pohľadávky a záväzky voči spoločníkom, členom družstiev a účastníkom združenia
Novelizácia pravidiel pre podnikové kombinácie a konsolidovanú účtovnú závierku (II.)
Novelizácie IAS 39 Finančné nástroje: vykazovanie a oceňovanie a ďalšie pripravované zmeny
Vklady do dcérskych podnikov
IAS 27 – Konsolidovaná a individuálna účtovná závierka
Zníženie základného imania v spoločnosti s ručením obmedzeným
Predmet úpravy zákona o účtovníctve
Účtovanie kapitálového fondu z príspevkov
Overenie účtovnej závierky audítorom a výročná správa v podvojnom účtovníctve pre podnikateľov
Doručovanie účtovnej závierky za rok 2019 do registra účtovných závierok
Kontrola účtovníctva zo strany dozornej rady
Doručovanie dokumentov do registra účtovných závierok za rok 2018
Zmeny v zákone o účtovníctve od 1. januára 2018
Novela Obchodného zákonníka a zákona o účtovníctve

Súvisiace otázky a odpovede

Deň zaúčtovania pri obstaraní akcií
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zníženie základného imania
Podmienky vedenia PÚ
Obstaranie sročky
Schválenie UZ zaniknutej spoločnosti zlúčením
Účet 421-rezervný fond
Premena kapitálových fondov na pôžičku spoločníkovi
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Penalizacia-fakturacia ????
Navýšenie základného imania
Vklad pohľadávky mimo základného imania
Zrušenie s.r.o.
Zverejnenie účtovnej závierky
Peňažný vklad do základného imania v hotovosti
Neschválenie účtovnej závierky a jej uloženie do zbierky listín
Základné imanie
Zlúčenie spoločností a precenenie majetku
Vyplatenie kapitálového fondu /účet 413/
Rozdelenie zisku