Aké zmeny a doplnenia prináša novela zákona o DPH od 1. januára 2017

Vydáno: 35 minút čítania

Národná rada SR schválila 12. októbra 2016 zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Zákon je zverejnený v Zbierke zákonov pod číslom 297/2016 Z. z. a účinnosť nadobudne 1. januára 2017 okrem jediného bodu novely, ktorý sa týka oddialenia samozdanenia pri dovoze tovaru a ktorý nadobudne účinnosť už 31. decembra 2016.

Novela prináša tieto najdôležitejšie zmeny a doplnenia:

  1. Odloženie účinnosti samozdanenia pri dovoze tovaru.
  2. Nová právna úprava týkajúca sa finančnej kompenzácie za zadržanie nadmerného odpočtu počas výkonu daňovej kontroly.
  3. Zavedenie právnej fikcie pri uplatňovaní prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve.
  4. Zmeny pri uplatňovaní nároku na odpočítanie dane zahraničnou osobou.

Odloženie účinnosti právnej úpravy samozdanenia pri dovoze tovaru

K nečakanej zmene dochádza v oblasti samozdanenia tovaru pri dovoze z tretích štátov (štáty mimo Európskej únie). Čitateľom pripomeniem, že zákonom č. 331/2011 Z. z., konkrétne článkom V, bol novelizovaný zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“). Podľa tejto novely malo byť zavedené samozdanenie pri dovoze tovaru od 1. januára 2013. Ďalšími dvoma novelami zákona o DPH bol termín nadobudnutia úpravy samozdanenia pri dovoze tovaru zmenený.

Naposledy zákonom č. 360/2013 Z. z. (novela zákona o DPH účinná od 1. januára 2014) bola účinnosť samozdanenia ustanovená na 1. január 2017. Nadobudnutie účinnosti od 1. januára 2017 sa však opätovne odkladá z dôvodu negatívneho vplyvu takejto právnej úpravy na hospodárenie štátu. Podľa dôvodovej správy k novele zákona o DPH je účinnosť samozdanenia pri dovoze tovaru odložená na obdobie, keď štát bude dostatočne pripravený na hotovostný výpadok príjmov štátneho rozpočtu, ktorý mu môže priniesť zavedenie samozdanenia tovaru pri dovoze.

Keďže takúto pripravenosť štátu nie je možné s presnosťou predvídať, novela nezavádza žiaden konkrétny dátum účinnosti, ale dosť zložitou legislatívnou technikou nastavuje účinnosť samozdanenia pri dovoze tovaru v čl. II novely takto:

„...nadobúda účinnosť 1. januára druhého kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, v ktorom Európska komisia (Eurostat) zverejnila údaje o výške dlhu verejnej správy Slovenskej republiky, podľa ktorých rozdiel medzi horným limitom dlhu verejnej správy ustanoveným pre príslušný rozpočtový rok a aktuálnou výškou dlhu verejnej správy Slovenskej republiky za tento príslušný rozpočtový rok je väčší ako 11 percentuálnych bodov“.

Pre bližšie pochopenie legislatívneho vyjadrenia účinnosti je potrebné uviesť, že v prvom kroku je potrebné vychádzať z výšky horného limitu dlhu verejnej správy na príslušný rozpočtový rok ustanoveného zákonom č. 493/2011 Z. z. o rozpočtovej zodpovednosti. ­Napr. na rozpočtový rok 2017 je podľa § 12 cit. zákona stanovený horný limit dlhu verejnej správy vo výške 60 % podielu na hrubom domácom produkte. Aby nastala skutočnosť rozhodujúca pre nadobudnutie účinnosti samozdanenia pri dovoze tovaru od 1. januára 2020, musel by Eurostat v roku 2018 zverejniť dlh verejnej správy za rok 2017 nižší ako 49 % (k vyhláseniu Eurostatom o výške dlhu dochádza v októbri a toto vyhlásenie sa týka výšky dlhu za predchádzajúci kalendárny rok).

Dá sa predpokladať, že v kalendárnom roku, keď nastane uvedená skutočnosť, od ktorej závisí účinnosť právnej úpravy samozdanenia pri dovoze tovaru, bude príslušnými orgánmi zverejnená o tejto skutočnosti informácia. Podnikateľská verejnosť bude mať rok na to, aby sa na túto zmenu pripravila.

Čo znamená pojem „samozdanenie pri dovoze tovaru“

Zdaniteľná osoba pri prepustení tovaru do colného režimu voľný obeh nemusí DPH viažucu sa k dovezenému tovaru platiť ihneď pri dovoze colnému orgánu, ale DPH priznáva a platí prostredníctvom daňového priznania.

Právo EÚ:

Zaviesť právnu úpravu samozdanenia pri dovoze tovaru umožňuje členským štátom ustanovenie článku 211 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“). Zavedenie samozdanenia pri dovoze tovaru nie je pre členský štát EÚ povinné. Pre informáciu uvádzam, že členské štáty EÚ musia do svojej národnej legislatívy transponovať povinné ustanovenia smernice. Dobrovoľné ustanovenia smernice o DPH členské štáty môžu, ale nemusia prevziať do svojej národnej legislatívy. Niektoré dobrovoľné ustanovenia poskytujú podnikateľom zjednodušené pravidlá v určitej oblasti uplatňovania DPH, avšak pre štát môžu predstavovať riziko, a preto každý členský štát pristupuje s veľkou opatrnosťou k týmto dobrovoľným ustanoveniam. Častokrát sa tak stáva vtedy, ak určitú zjednodušenú úpravu má zavedenú väčšina členských štátov.

Související dokumenty

Súvisiace články

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2010
Tuzemský reverse charge a DPH v roku 2020
Tuzemský prenos daňovej povinnosti pri dani z pridanej hodnoty
Zdaňovanie služieb od 1. januára 2010 daňou z pridanej hodnoty
Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)
Povinnosť zaplatiť DPH
Samozdanenie pri DPH
Účtovanie DPH pri zahraničnom odberateľovi
DPH a „samozdanenie“
Dodanie klimatizácie s montážou do reštaurácie prevádzkovanej obcou
Prenos daňovej povinnosti
Daňový režim pri zmene zákona počas hospodárskeho roka
Oprava nesprávneho daňového režimu pri prenesení daňovej povinnosti v sektore stavebníctvo
Uplatňovanie DPH pri dodaní kovového odpadu
Prenos daňovej povinnosti na príjemcu pri tuzemských a cezhraničných transakciách (reverse charge) v roku 2016
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty účinná od 1. januára 2017
Osoby povinné platiť DPH v SR (II.)
Dôležité zmeny zákona o DPH
Vznik daňovej povinnosti pri službe prijatej od českého platiteľa

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Samozdanenie alebo bez DPH mýto
DPH - Tuzemské samozdanenie, oneskorená fakturácia
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Školenie pre firmu z EÚ.
Nehnuteľnosť a DPH
Dovoz lode a DPH
Určení režimu DPH, Fakturace vztahující se k nemovitosti vlastněné zahraniční osobou, reg. na Slovensku podle § 5 slovenskému plátci
Dodanie služieb súvisiacich s nehnuteľnosťou nachádzajúcou sa v inej krajine EÚ alebo v tretej krajine
Fakturácia dodania tovaru s montážou (inštaláciou) do krajiny EÚ
Fakturácia a DPH
Kúpa tovaru z Číny
Poplatok za prenájom techniky v ubytovacom zariadení fakturovaný firme v ČR a DPH