Spôsob preukazovania daňových výdavkov podnikateľa fyzickej osoby

Vydáno: 26 minút čítania

Každý začínajúci podnikateľ sa pred začiatkom podnikania musí rozhodnúť, či bude preukazovať na daňové účely vynaložené výdavky a akým spôsobom ich bude uplatňovať. Daňovník môže viesť účtovníctvo alebo uplatňovať daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Aby daňovník správne vykázal základ dane a následne daňovú povinnosť, je potrebné, aby dôsledne poznal daňový zákon, ktoré výdavky je možné pokladať za daňové výdavky [§ 2 písm. i) ZDP, § 19 ZDP] a ktoré výdavky nie je možné považovať za daňové výdavky (§ 21 ZDP).

Ak sa daňovník nechce zaťažovať vedením účtovníctva alebo vedením daňovej evidencie, či už vlastnými silami alebo externou firmou, môže sa rozhodnúť pre uplatňovanie paušálnych výdavkov.
Ak sa daňovník rozhodne uplatňovať na daňové účely skutočne vynaložené výdavky a nebude uplatňovať daňovú evidenciu, musí sa rozhodnúť o vhodnom výbere účtovnej sústavy. Vykazovaný základ dane výrazne ovplyvňuje aj výber formy účtovníctva. Podnikateľ si môže zvoliť jednoduché účtovníctvo alebo podvojné účtovníctvo.
V prípade, že daňovník bude účtovať v
sústave jednoduchého účtovníctva
, základ dane tvorí rozdiel medzi príjmami a výdavkami [§ 17 ods. 1 písm. a) ZDP]. V sústave jednoduchého účtovníctva predstavujú daňové výdavky zaplatené a zaúčtované výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov daňovníka v súlade so zákonom o dani z príjmov. Súčasťou základu dane daňovníka s príjmami podľa § 6 ZDP, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo daňovníka evidujúceho príjmy a s nimi súvisiace výdavky podľa § 6 ods. 11 ZDP, je aj poskytnutý alebo prijatý preddavok, a to v tom zdaňovacom období, v ktorom bol výdavok uhradený aj keď k splneniu dodávky tovaru alebo služby dôjde až v nasledujúcom účtovnom období. Do daňových výdavkov účtovného obdobia sa taktiež zahŕňajú aj úhrady výdavkov, ktoré sa týkajú až nasledujúcich účtovných období, napr. úhrada predplatného odborných publikácií, poistného na povinné zmluvné poistenie a havarijné poistenie motorových vozidiel, poskytnuté preddavky na nákup materiálu a pod. zaplatené v bežnom účtovnom období aj keď sa týkajú až nasledujúceho účtovného obdobia s výnimkou zaplateného nájomnej osobe, ktoré sa uznáva do daňových výdavkov do výšky časovo rozlíšenej sumy prislúchajúcej na zdaňovacie obdobie [§ 17 ods. 19 písm. b) ZDP]. Z nezaplatených výdavkov môže daňovník zahrnúť do základu dane len výdavky zahŕňané do daňových výdavkov v rámci uzávierkových účtovných operácií, ako sú daňové odpisy, kurzové rozdiely, daňové rezervy podľa § 20 ods. 9 ZDP.
Ak bude daňovník účtovať v
sústave podvojného účtovníctva
, základ dane tvorí výsledok hospodárenia zistený z účtovníctva. Podvojné účtovníctvo je založené na akruálnom princípe. Pri tomto spôsobe účtovania sa na zaplatenie zdaniteľných príjmov neprihliada a na zaplatenie daňových nákladov sa prihliada len v zákonom vymedzených druhov výdavkov (napr. § 17 ods. 19 ZDP).
V prípade, že daňovník podniká v komodite, v ktorej je dlhá doba splatnosti pohľadávok, prípadne nepriaznivá finančná disciplína, základ dane môže byť u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva výrazne odlišný ako pri účtovaní v sústave jednoduchého účtovníctva. Daňovník účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva môže ľahšie ovplyvniť svoje daňové výdavky ich zaplatením, resp. nezaplatením. Ak daňovníkovi pred koncom roka vychádza vysoký základ dane, pričom začiatkom ďalšieho roka bude musieť zaplatiť niektorú z nákladových položiek, môže úhradu zrealizovať ešte pred skončením roka.
Príklad č. 1:
Podnikateľ, fyzická osoba účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, zaplatí v novembri 2022 dodávateľovi preddavok na dodávku materiálu, ktorý mu bude dodaný v januári 2023, v decembri zaplatí predplatné za odborné publikácie a povinné zmluvné poistenie na rok 2023.
Zaplatený preddavok na materiál, zaplatené predplatné za odborné publikácie a zaplatené povinné zmluvné poistenie podnikateľ zahrnie do daňových výdavkov roku 2022 aj keď sa dodávky tovarov a služieb realizujú až v roku 2023.
Ak by podnikateľ účtoval v sústave podvojného účtovníctva uvedené zaplatené položky by neúčtoval do nákladov ale preddavok na dodavku materiálu by účtoval v rámci pohľadávok, predplatné na odborné publikácie a zaplatené povinné zmluvné poistenie na rok 2022 by podnikateľ účtoval ako náklady budúcich období.
* * *
Príklad č. 2:
Podnikateľ, prevádzkujúci obchod s potravinami, účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva, zaplatil v júli 2022 prenajímateľovi n

Související dokumenty

Súvisiace články

Uplatňovanie výdavkov na pohonné látky v roku 2022
Daň vyberaná zrážkou (IV.)
Využívanie obchodného majetku v súvislosti s podnikaním fyzickej osoby v nadväznosti na uplatňovanie daňových výdavkov
Príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu
Uplatnenie percentuálnych výdavkov v roku 2010
Uplatňovanie paušálnych výdavkov v roku 2023
Optimalizácia dane z príjmov v roku 2021 odpočtom straty
Náklady uplatniteľné až po zaplatení v roku 2023
Situácie, keď je výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby
Zmeny v oblasti dane z príjmov fyzických a právnických osôb prijaté v roku 2021
Daň z príjmov v otázkach a odpovediach
Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (1. časť)
Obchodný majetok fyzickej osoby
Spotreba pohonných látok - spôsoby uplatnenia v daňových výdavkoch (III.)
Manká a škody v zákone o dani z príjmov
15 % sadzba dane z príjmov, mikrodaňovník, mikro účtovná jednotka či obrat pre registráciu pre DPH: vybrané omyly z praxe
Daň z príjmov – aktuálne problémy
Určenie rozsahu zdaniteľných príjmov (výnosov) na účely zníženej sadzby dane z príjmov vo výške 15 %
Osobné automobily so vstupnou cenou 48 000 € a viac v zákone o dani z príjmov

Súvisiace otázky a odpovede

Prevod nehnuteľnosti do osobného vlastníctva
Satelitné sledovanie prevádzky vozidiel
Prenájom nehnuteľnosti a DPH
Dotácia z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Automobil a DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
Výdavky k pozemku
Automobil v podnikaní
Paušálny výdavok na pohonné hmoty a DPH
Účtovanie nákladov
Cukríky pre deti ako daňový výdavok
Tovar na osobnú spotrebu
Poplatky Centrálnemu depozitáru cenných papierov
Úrok z omeškania a daňový výdavok
Nájomné bytu
Refakturácia opravy
Predaj nehnuteľnosti neziskovou organizáciou
Zahraničné zájazdy pre obchodných partnerov
Dobropis za rok 2010 vystavený v roku 2013

Súvisiace predpisy

Zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov
Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z.n.p.