Nové povinnosti zamestnávateľov pri vysielaní zamestnancov

Vydáno: 33 minút čítania

Dňa 18. júna 2016 nadobúda účinnosť zákon č. 351/2015 Z. z. o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o cezhraničnej spolupráci“), ktorý upravuje najmä spoluprácu medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ (EHP) v oblasti cezhraničného vysielania zamestnancov. Touto novou legislatívou sa dosiahla rovnaká právna úprava vysielania platná v SR, akú už v súčasnosti pozná smernica 96/71/ES Európskeho Parlamentu a Rady zo 16. decembra 1996 o vysielaní pracovníkov v rámci poskytovania služieb (ďalej len „smernica 96/71/ES“).

Ktoré štáty patria medzi členské štáty EÚ (EHP)?

Slovenská republika na základe Zmluvy o pristúpení Slovenskej republiky k Európskej únii (ďalej len „EÚ“) uplatňuje od 1. 5. 2004 voľný pohyb za prácou na území SR pre občanov všetkých členských štátov EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru [ďalej aj „členský štát EÚ (EHP)]. Od 1. 5. 2005 sa voľný pohyb za prácou vzťahuje aj na občanov Švajčiarskej konfederácie a ich rodinných príslušníkov. Členskými štátmi Európskej únie sú: Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Cyprus (grécka časť), Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Slovinsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko Chorvátsko. Európsky hospodársky priestor zahŕňajú všetky členské štáty Európskej únie a tri štáty Európskeho združenia voľného obchodu – Islandskú republiku, Lichtenštajnské kniežatstvo a Nórske kráľovstvo. Na základe Čl. 6 ods. 5 Aktu o podmienkach pristúpenia SR k Európskej únii a o úpravách zmlúv, na ktorých je založená Európska únia, sa SR zaviazala pristúpiť k Dohode o Európskom hospodárskom priestore.

V zákone o cezhraničnej spolupráci bola implementovaná smernica Európskeho parlamentu a Rady 2014/67/EÚ z 15. mája 2014 o presadzovaní smernice 96/71/ES o vysielaní pracovníkov, ktorou sa mení nariadenie (EÚ) č. 1024/2012 o administratívnej spolupráci prostredníctvom informačného systému o vnútornom trhu (,,nariadenie o IMI“). V samostatných Článkoch schváleného zákona o cezhraničnej spolupráci dochádza k novelizáciám nasledovných právnych noriem:

  • Zákon č. 311/2001 Z. z. (Zákonník práce) v z. n. p. (Článok II).
  • Zákon č. 82/2015 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní v z. n. p. (Článok III).
  • Zákon č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce v z. n. p. (Článok IV).

V právnej úprave, ktorá je účinná od 18. 6. 2016 boli zadefinované nové pojmy (hosťujúci a domáci zamestnávateľ, hosťujúci a domáci zamestnanec), ďalej sa pri vyslaní zamestnanca do iného členského štátu EÚ (EHP) zavádza povinnosť zamestnávateľa uzatvoriť so zamestnancom osobitnú dohodu o vyslaní a povinnosť (ešte pred začatím vyslania) poskytnúť inšpektorátu práce zákonom určené údaje (o každom vyslanom zamestnancovi, o dobe vyslania zamestnancov, o type poskytovanej služby apod.). Okrem toho sa ustanovujú nové povinnosti aj pre zahraničného zamestnávateľa, konkrétne určiť kontaktnú osobu vrátane jej adresy na účely doručovania písomnosti a na mieste výkonu práce je zahraničný zamestnávateľ povinný viesť a na požiadanie inšpektorátu práce predložiť pracovné zmluvy, evidencie pracovného času a doklady o vyplatenej mzde vyslaných zamestnancov. Z uvedeného vyplýva, že schválenie novej právnej úpravy prináša mnohé zmeny, ktoré sa priamo dotknú nielen zamestnávateľov, ktorí vysielajú svojich zamestnancov na výkon práce v rámci EÚ (EHP), ale aj zamestnávateľov, ktorí prijímajú na výkon práce zamestnancov vyslaných z iných členských štátov EÚ (EHP).

Zákon o cezhraničnej spolupráci

Problematika vysielania zamest­nancov je v rámci právnej úpravy EÚ upravená v smernici č. 96/71/ES o vysielaní pracovníkov a v smernici č. 2014/67/EÚ o presadzovaní smernice 96/71/ES o vysielaní pracovníkov. V zmysle Článku 23 ods. 1 smernice č. 2014/67/EÚ majú/mali členské štáty EÚ (ďalej len „členský štát“) do 18. 6. 2016 uloženú povinnosť uviesť do účinnosti zákony, iné právne predpisy a správne opatrenia, do ktorých bude implementovaná právna úprava EÚ o vysielaní pracovníkov, a zároveň bezodkladne informovať Európsku komisiu o zavedenie účinnosti týchto právnych noriem. V podmienkach SR došlo k splneniu tejto povinnosti schválením zákona o cezhraničnej spolupráci, na základe ktorého sa spolupráca v oblasti vysielania zamestnancov medzi členskými štátmi prehĺbi aj prostredníctvom týchto nástrojov:

  • poskytovanie informácií,
  • realizácia kontrolnej činnosti,
  • doručovanie rozhodnutí príslušných orgánov členských štátov o uložení sankcie a jej vymáhanie,
  • plnenie administratívnych požiadaviek, ktoré je povinný

Související dokumenty

Súvisiace články

Dohoda o pracovnej činnosti
Úprava minimálnej mzdy od 1. januára 2020 (1. časť)
Všetko o nárokoch zamestnancov počas sviatkov (1. časť)
Všetko o nárokoch zamestnancov počas sviatkov (3. časť)
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2021 (2. časť)
Zmeny od 1. mája 2021 z novely zákona o sociálnom poistení
Vysporiadanie daňovej povinnosti študenta za rok 2021
Novely zákona o zdravotnom poistení prijaté NR SR v roku 2013 (3. časť)
Nízkopríjmový konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným a zdravotné odvody od roku 2023
Platenie poistného na sociálne a zdravotné poistenie do verejnoprávnych fondov od 1. 1. 2017
Úprava minimálnej mzdy od 1. januára 2019
Výpočet a účtovanie sociálneho poistenia a preddavkov na zdravotné poistenie zamestnancov (1. časť)
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2020 (3. časť)
Zmeny v sociálnej oblasti od 1. januára 2018
Letné brigády
Novela Zákonníka práce od 1. januára 2018
Odvod za neplnenie povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2019 (3. časť)
Zmeny v mzdovej učtárni v súvislosti s novelou zákona o sociálnom poistení od 1. januára 2018

Súvisiace otázky a odpovede

Podiely na zisku
Vyplatenie podielu na zisku v s.r.o. za rok 2012 a odvody
Príjem zo závislej činnosti súčasne v dvoch členských štátoch EÚ
Povinnosti zamestnávateľa vyplývajúce z ukončenia pracovného pomeru
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Dohoda o pracovnej činnosti a občan ČR
Ubytovanie zamestnanca a odvody
Práceneschopnosť a doplnkové dôchodkové poistenie
Vymeriavací základ na účely materskej dovolenky
Vymeriavací základ na poistné do Sociálnej poisťovne
Zdanenie nepeňažného príjmu
Dve pracovné pozície na jednu pracovnú zmluv
Zamestnávanie manželky
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Dobrovoľné odvody ako SZČO
Odstupné starostu
Prihlásenie zamestnanca do SP- Otázka nelegálneho zamestnávania
Medzinárodný prenájom pracovnej sily
Pružný pracovný čas od 1. 9. 20011 a náhrada mzdy pri prekážkach v práci
Zrážky zo mzdy zamestnanca