Autorské honoráre z pohľadu daňových a odvodových povinností v roku 2011

Vydáno: 32 minút čítania

Pre správne určenie výšky daňovej povinnosti autorov z dosiahnutých zdaniteľných príjmov je nevyhnutné poznať, na základe akého právneho vzťahu autor vykonáva svoju činnosť a za akých podmienok autorovi vzniká povinnosť platiť odvody na zdravotné a sociálne poistenie. Príspevok sa bližšie venuje autorským honorárom dosahovaných na základe autorskej zmluvy, mimo pracovnoprávnych pomerov.

Pre správne určenie výšky daňovej povinnosti autorov z dosiahnutých zdaniteľných príjmov je nevyhnutné poznať, na základe akého právneho vzťahu autor vykonáva svoju činnosť a za akých podmienok autorovi vzniká povinnosť platiť odvody na zdravotné a sociálne poistenie. V tomto príspevku sa bližšie venujeme autorským honorárom dosahovaných na základe autorskej zmluvy, mimo pracovnoprávnych pomerov (okrem zdaňovania príjmov zahraničných autorov zo zdrojov na území SR).

Autori – postavenie samostatne zárobkovo činných osôb na účely platenia daní aj odvodov od 1. 1. 2011

Od roku 2011 dochádza k zjednoteniu vymedzenia samostatne zárobkovo činných osôb (ďalej iba „SZČO“) z hľadiska platenia odvodov a daní. Za SZČO sa považujú aj umelci a autori s príjmami na základe autorského zákona (ďalej iba „autori“), ktorí sú registrovaní na daňovom úrade (majú pridelené DIČ) a dovŕšili 18 rokov veku.

Autor, ktorý dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 2 a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sa na účely sociálneho poistenia (t. j. nemocenského a dôchodkového poistenia) podľa § 5 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „ZSP“) a na účely zdravotného poistenia podľa § 11 ods. 4 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z. z.) v z. n. p. (ďalej len „ZZP“) považuje za SZČO.

Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v z. n. p. (živnostenský zákon) nepovažuje autorov za podnikateľov a preto nemajú pridelené IČO. Podľa § 3 ods. 1 písm. b) živnostenského zákona živnosťou nie je využívanie výsledkov duševnej tvorivej činnosti chránených osobitnými zákonmi ich pôvodcami vrátane vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady.

Autori a autorský zákon

Autorské práva a práva s nimi súvisiace upravuje zákon č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p., ktorý pod autorskými právami v § 7 ods. 1 a 2 definuje práva autorov literárnych a iných umeleckých diel, vedeckých diel, počítačových programov a pod., ktoré sú výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Práva súvisiace s autorským právom sú práva výrobcov zvukových alebo zvukovo-obrazových záznamov, práva rozhlasových a televíznych vysielateľov, výkonných umelcov (spevák, hudobník, herec, tanečník) a pod. V § 7 ods. 3 autorského zákona je uvedené, čo nie je predmetom autorského zákona (napr. text právneho predpisu, úradné rozhodnutie, verejná listina, verejne prístupný register, úradný spis a pod.).

Podľa § 6 ods. 1 autorského zákona je autorom fyzická osoba (FO), ktorá dielo vytvorila. Autorské práva vznikajú na základe autorskej zmluvy. Autor sa na základe zmluvy o vytvorení diela podľa § 39 autorského zákona zaväzuje vytvoriť pre objednávateľa dielo v stanovenom termíne. Samotnou zmluvou o vytvorení diela ani odovzdaním veci, prostredníctvom ktorej je dielo vyjadrené, nezíska objednávateľ právo použiť toto dielo. Toto právo nadobúda až na základe licenčnej zmluvy (výhradnej alebo nevýhradnej), ktorou autor udeľuje súhlas na použitie diela.

Autorský zákon sa vťahuje na dielo autora, ktorý je štátnym občanom SR alebo má na jej území trvalý pobyt (bez ohľadu na to, kde bolo dielo zverejnené alebo vytvorené) alebo na dielo zverejnené v SR bez ohľadu na štátne občianstvo alebo trvalý pobyt jeho autora (diela zahraničných autorov) a na diela chránené v SR podľa medzinárodných zmlúv a dohôd, ktorými je SR viazaná.

Autori a zákon o správe daní a poplatkov (registračná a oznamovacia povinnosť)

Všetky FO (aj autori), ktoré vykonávajú inú SZČ podľa § 6 ZDP sú povinné od 1. 9. 2007 zaregistrovať sa na daňovom úrade, pričom daňový úrad im pridelí na základe registrácie daňové identifikačné číslo (DIČ).

To znamená, že autori, ktorí vykonávajú umeleckú alebo inú tvorivú duševnú činnosť podľa autorského zákona mimo pracovnoprávnych vzťahov (nezávisle) sú povinní splniť si registračnú povinnosť podľa § 31 ods. 2 písm. a) zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej iba „zákon o správe daní“) na daňovom úrade, a to do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom začali vykonávať inú SZČ (ide o prípady, ak FO nie je registrovaná na daňovom úrade ako podnikateľ).

FO, ktorá je už registrovaná ako podnikateľ podľa § 31 ods. 1 zákona o správe daní a začne vykonávať inú SZČ, má voči daňovému úradu iba oznamovaciu povinnosť. Okrem toho je povinná oznámiť daňovému úradu všetky zmeny súvisiace s registráciou (napr. ukončenie činnosti).

Autori a zákon o dani z príjmov

Z pohľadu ZDP autori majú pri zdaňovaní svojich príjmov rovnaké postavenie ako ostatné FO. Na účely správneho zaradenia príjmov autorov (FO) podľa § 5 až 8 ZDP je potrebné zistiť, na základe akého právneho vzťahu daňovník vykonáva činnosť, z ktorej dosahuje príjmy.

Autor (FO), ktorý:

  • vykonáva umeleckú alebo inú tvorivú duševnú činnosť podľa autorského zákona mimo pracovnoprávnych a obdobných vzťahov (nezávisle) sa považuje za SZČO a príjmy vo forme autorských honorárov patria medzi príjmy z inej SZČ podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP, t. j. ide o príjmy z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva vrátane autorských práv a práv súvisiacich s autorským právom (autor – SZČO),
  • vykonáva umeleckú alebo inú tvorivú duševnú činnosť v rámci pracovnoprávnych vzťahov (závislá činnosť) sa považuje za zamestnanca a dosahované príjmy patria medzi príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (autor – zamestnanec).

Poznámka: Príjmy zo zdedených práv z priemy

Související dokumenty

Súvisiace články

Opatrovateľ a osobný asistent – príspevky, odvody a dane
Niektoré druhy výdavkov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb
Daňovo-odvodové povinnosti študentov v postavení podnikateľov (SZČO) v roku 2020
Aktívne a pasívne príjmy fyzickej osoby z hľadiska dane z príjmov, DPH a odvodov
Zákonné sociálne poistenie SZČO do Sociálnej poisťovne od júla 2023 a generálny pardon
Daň vyberaná zrážkou (IV.)
Výkon viacerých zárobkových činností a poradie platenia poistného
Vymeriavací základ SZČO na účely platenia poistného na sociálne poistenie od 1. júla 2015
Zákonné sociálne poistenie a verejné zdravotné poistenie v roku 2020
Vymeriavací základ SZČO na účely platenia poistného na sociálne poistenie od 1. júla 2016
Daňovo-odvodové povinnosti študentov v postavení podnikateľov (SZČO) v roku 2017
Autorské honoráre z hľadiska daňových a odvodových povinností v roku 2016 (2. časť)
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2024
Zdaňovanie príjmov po úmrtí fyzickej osoby
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach (2. časť)
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2005
Komentár k zákonu o zdravotnom poistení
Daňové zvýhodnenia na vyživované deti
Zdanenie vybraných nepeňažných plnení u zamestnancov

Súvisiace otázky a odpovede

Pozastavená živnosť a výpočet základu dane
Vyplatenie podielu na zisku v s.r.o. za rok 2012 a odvody
Daňové a odvodové povinnosti športovca
Postup pri zrušení živnosti
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Nevyplatená tantiéma FO ako odmena za rok 2012
Výplata dividend za rok 2011 zahraničnému spoločníkovi
Licenčná zmluva
Zdravotné poistenie u autorov príspevkov
Nepeňažný príjem za používanie motorového vozidla
Nerozdelené zisky minulých rokov
Ročné zúčtovanie ZP podľa rôznych príjmov zohľadnené v daňovom priznaní
Konateľ a jeho odmena
Vecné výhry ako cena v súťaži na podporu predaja
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Vyplácanie podielov zo zisku
Mandátna zmluva a odvody
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Dohoda o pracovnej činnosti a občan ČR
Nevyplatená mzda za rok 2012