Združenie fyzických osôb

Vydáno: 31 minút čítania

Jednou z foriem spoločného podnikania alebo spoločného výkonu inej samostatnej zárobkovej činnosti je podnikanie na základe zmluvy o združení v zmysle § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka.

Jednou z foriem spoločného podnikania alebo spoločného výkonu inej samostatnej zárobkovej činnosti je podnikanie na základe zmluvy o združení v zmysle § 829 a nasl. Občianskeho zákonníka.

Právna úprava a náležitosti zmluvy o združení

Legislatívna úprava v súvislosti s podnikaním na základe zmluvy o združení v našich podmienkach je minimálna. Nakoľko združenie nie je ani fyzickou ani právnickou osobou, podmienky podnikania takouto formou neupravuje Obchodný zákonník ani zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov. Občiansky zákonník je jediným všeobecne záväzným predpisom, ktorý obsahuje širšie ustanovenia o združení. Združenie vzniká písomnou zmluvou, ktorú upravujú § 829 až § 841 Občianskeho zákonníka. Keďže ide o zmluvný typ upravený iba Občianskym zákonníkom, práva a povinnosti strán, dôsledky ich porušení sa riadia výlučne Občianskym zákonníkom aj keď ide o vzťah medzi podnikateľmi. Združenie, ktoré podľa tejto zmluvy vzniká, nemá právnu subjektivitu, t. j. nemá spôsobilosť na práva a povinnosti. Zmluvou o združení teda nevzniká nový právny subjekt, subjektom práv a záväzkov sú všetci jednotliví účastníci združenia a z uvedeného dôvodu je potrebné takéto združenie chápať ako zmluvný zväzok, a nie ako jednotku s právnou subjektivitou. Pretože ide o občianskoprávny vzťah, rozhodujúcou je dohoda zúčastnených osôb. Zmluvou o združení sa niekoľko osôb združuje, aby sa spoločne pričinili o dosiahnutie zmluvne dohodnutého účelu. Občiansky zákonník pre zmluvu o združení nepredpisuje žiadnu konkrétnu formu, avšak v záujme právnej istoty všetkých účastníkov združenia je nevyhnutné, aby bola zmluva vypracovaná podrobne a na profesionálnej úrovni, napríklad v spolupráci s komerčným právnikom. Všetky zmeny a dodatky tejto zmluvy musia mať taktiež písomnú formu. Ďalej uvádzam základné časti zmluvy o združení.
 
Označenie účastníkov zmluvy o združení
Účastníkmi združenia môžu byť fyzické, ale aj právnické osoby. Ak je združenie založené za účelom podnikania, môžu byť jeho účastníkmi len osoby s podnikateľským oprávnením, nakoľko podnikateľská činnosť sa nemôže vykonávať v mene združenia, ale len v mene konkrétnych účastníkov združenia. Každý účastník združenia, ktorý sa zaväzuje vyvíjať v združení určité podnikateľské aktivity, musí mať na ne príslušné podnikateľské oprávnenie.
 
Počet účastníkov združenia nie je právne obmedzený, minimálny počet sú dvaja účastníci. S počtom účastníkov úmerne narastajú problémy nielen pri podnikateľských aktivitách, ale napríklad aj s vedením účtovníctva, s vedením záznamov o prijatých a uskutočnených zdaniteľných plneniach pre potreby DPH a podobne najmä vtedy, ak účastníci združenia majú okrem spoločných aktivít navyše aj vlastné aktivity mimo združenia.
 
Dojednanie účelu združenia
V praxi sa najčastejšie vyskytuje združenie vytvorené za účelom spoločného podnikania, resp. dosiahnutia spoločného cieľa, pri ktorom účastníci takéhoto združenia disponujú živnostenským oprávnením na rovnaké predmety činnosti. Pri tomto type zmluvy účastníci sa môžu dohodnúť, ktorý účastník bude spravovať majetkové hodnoty poskytnuté na dosiahnutie účelu združenia, kde bude sídlo združenia, v ktorom peňažnom ústave zriadi správca združených majetkových hodnôt účet prostredníctvom ktorého budú realizované výdavky a inkasované príjmy spojené s činnosťou zameranou na dosiahnutie účelu združenia a podobne. Účastníci združenia môžu súčasne vykonávať aj iné podnikateľské aktivity, ktoré s činnosťou združenia nesúvisia. Je potrebné upozorniť, že združenie ako také, keďže nemá právnu subjektivitu, nevystavuje žiadne doklady (či už účtovné alebo daňové), resp. nevstupuje do žiadnych zmluvných vzťahov. V súvislosti s činnosťou zameranou na dosiahnutie účelu združenia vystupuje v mene všetkých účastníkov združenia v právnych vzťahoch iba jeden zmluvne poverený účastník združenia, ktorého obchodné meno a identifikačné číslo sa uvádzajú na všetkých dokladoch súvisiacich s činnosťou združenia. Napríklad zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) jednoznačne ustanovuje, že daňové doklady za združenie vyhotovuje vo svojom mene jeden účastník združenia, ktorý je poverený vedením záznamov o prijatých a uskutočnených zdaniteľných plneniach za združenie. Ostatní členovia združenia nemajú oprávnenie vystavovať vo svojom mene doklady za zdaniteľné plnenia združenia.
Určenie spôsobu, akým sa jednotliví účastníci združenia pričinia o dosiahnutie dohodnutého účelu.
 
Zmluva o združení obsahuje údaje o tom, akú činnosť vyvíjanú za účelom dosiahnutia dohodnutého cieľa budú jednotliví účastníci združenia vykonávať: či budú vykonávať pre združenie iba pracovnú činnosť, alebo popri pracovnej činnosti poskytnú pre združenie aj majetkový vklad vo forme finančných prostriedkov alebo aj vo forme konkrétneho hnuteľného, resp. nehnuteľného majetku.
 
Poskytovanie majetkových hodnôt a ich správa
V zmysle § 833 Občianskeho zákonníka je možné vniesť do združenia veci dvoma spôsobmi:
  • ako veci určené podľa druhu

Související dokumenty

Súvisiace články

Vklady fyzických osôb do podnikania
Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb a DPH
Faktoring a forfaiting z pohľadu daní a účtovníctva
Finančný prenájom a jeho zmeny od 1. januára 2005
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2007 v otázkach a odpovediach (2. časť)
Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti
Použitie kurzov pri prepočte cudzej meny na slovenskú menu
Zmeny v jednoduchom účtovníctve od 1. januára 2005
Daňovo-účtovný aspekt sponzorského
Odpis pohľadávky po splatnosti 15 rokov
Nedoplatok a preplatok z ročného zúčtovania zdravotného poistenia v evidencii podnikateľa – fyzickej osoby
Daň z pridanej hodnoty po 1. januári 2006
Niektoré otázky internetového obchodu
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve v príkladoch
Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca súvisiace s ukončením obdobia pandémie
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Zníženie dane z pridanej hodnoty z titulu nevymožiteľnej pohľadávky
Úprava základu dane fyzickej osoby pri skončení podnikania

Súvisiace otázky a odpovede

Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH
Kúpa auta v zahraničí
Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia 2016
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Sociálne a zdravotné poistenie
Spotrebná daň z uhlia
Stavebné práce v Belgicku
Odvody a príkazná zmluva
Zrušenie s.r.o.
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Predaný byt nadobudnutý cez dedičské konanie - daň a odvody
Výplata mzdy v hotovosti
PHL v jednoduchom účtovníctve
Zmluva o prevzatí dlhu
Použitie vlastného motorového vozidla SZČO
Faktúra za služby
Odpis pohľadávky nezapísanej u reštrukturalizačného správcu
Leasing v JÚ
Odpočítanie DPH zaplatenej v Poľsku
Komisionálny predaj v jednoduchom účtovníctve