Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005

Vydáno: 46 minút čítania

Podobne ako predchádzajúci zákon č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov, aj legislatívna úprava nového zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov podlieha (a je predpoklad, že aj bude podliehať) častým zmenám. Popri objektívnych dôvodoch, akým je napr. vstup SR do EÚ, sa vyskytujú aj rôzne subjektívne faktory vyplývajúce zo zámerov reprezentujúcich rôzne skupiny daňových subjektov.

 
Podobne ako predchádzajúci zákon č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov, aj legislatívna úprava nového zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) podlieha (a je predpoklad, že aj bude podliehať) častým zmenám. Popri objektívnych dôvodoch, akým je napr. vstup SR do EÚ, sa vyskytujú aj rôzne subjektívne faktory vyplývajúce zo zámerov reprezentujúcich rôzne skupiny daňových subjektov. Dňom 1. 5. 2004 SR sa stala právoplatným členom EÚ. Táto skutočnosť, hoci nie tým výrazným spôsobom, ako to bolo pri dani z pridanej hodnoty, resp. pri jednotlivých spotrebných daniach, sa premietla aj do legislatívnej úpravy ZDP prostredníctvom príslušných ustanovení, ktoré priniesol zákon č. 177/2004 Z. z., s účinnosťou od 1. 5. 2004 (pozn.: v časopise sme sa im už venovali) a hlavne zákon č. 659/2004 Z. z. účinný od 1. 1. 2005 (niektoré ustanovenia sa použijú už pri vyčíslení daňovej povinnosti za rok 2004 a dve ustanovenia nadobudnú účinnosť až v priebehu roka 2005, resp. 2006). Zoznam európskych právnych noriem implementovaných do ZDP uplatňovaného v SR je uvedený v prílohe ZDP, čo okrem iného znamená, že majú pre daňovníkov dane z príjmu fyzickej osoby (FO), resp. daňovníkov dane z príjmu právnickej osoby (PO) rovnakú záväznosť ako iné ustanovenia ZDP.
 

ZÁKLADNÉ USTANOVENIA

§ 2 ZDP – Základné pojmy
Čo sa rozumie pod pojmom finančný prenájom na účely aplikácie ZDP, ako aj stanovenie podmienok, pri naplnení ktorých sú náklady spojené s takýmto prenájmom hmotného alebo nehmotného majetku u nájomcu (vrátane odpisov tohto majetku) uznané za daňové výdavky, jednoznačne vyplýva už z § 2 písm. s) ZDP, v ktorom sú definované niektoré pojmy uplatňované pri dani z príjmov či už FO alebo PO. Podmienky uplatnenia nákladov na prenájom hmotného a nehmotného majetku s dohodnutým právom kúpy prenajatého majetku vo výdavkoch pri vyčíslení základu dane z príjmov boli na iných miestach zo ZDP vypustené.
 
Medzi základné pojmy používané v ZDP sa zaraďujú aj ďalšie dva nové pojmy. Konkrétne ide o pojem daňovník členského štátu EÚ. Je ním FO alebo PO z príslušného členského štátu, ktorá súčasne nie je na území SR považovaná za daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou. Pôjde teda v zásade o daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou. V niektorých prípadoch však takýchto daňovníkov bude potrebné odlíšiť od daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou, ktorí budú mať trvalý pobyt, resp. sídlo na území inej krajiny, ako členskej krajiny EÚ. Týkať sa to bude napríklad určitých príjmov zo zdrojov z územia Slovenskej republiky oslobodených od dane z príjmu FO, resp. PO.
 
Takisto od roku 2005 v ZDP sa začína uplatňovať pojem účelové sporenie. Rozumie sa ním vkladanie finančných prostriedkov do banky alebo platenie poistného na životné poistenie (prípadne investovanie prostredníctvom oprávnenej osoby) na zabezpečenie príjmu plynúceho daňovníkovi po dovŕšení 55. roku života. Definovanie tohto pojmu má význam v nadväznosti na rozšírenie okruhu nezdaniteľných položiek (položiek odpočítateľných od základu dane z príjmu FO).
 

DAŇ FYZICKEJ OSOBY

§ 3 ZDP – Predmet dane
Došlo k upresneniu príjmov, ktoré nie sú predmetom dane z príjmu FO. Okrem príjmov plynúcich z dôvodu nadobudnutia nových akcií v súlade s § 208 Obchodného zákonníka (pri zvýšení základného imania a. s. na majetku tejto spoločnosti) to budú aj príjmy plynúce z nadobudnutia podielov v súlade s § 144 Obchodného zákonníka (na základe rozhodnutia valného zhromaždenia o zvýšení základného imania s. r. o. z majetku prevyšujúceho hodnotu upísaného základného imania) a s § 223 Obchodného zákonníka (pri nadobudnutí členského podielu v družstve).
 
§ 4 ZDP – Základ dane
Z § 2 písm. l) ZDP vyplýva, že zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, ak ZDP neustanovuje inak. Na účely vyčíslenia dane z príjmu FO v samotnom ZDP nebolo doteraz osobitne vymedzené iné zdaňovacie obdobie ako kalendárny rok. Na účely dane z príjmu PO však v § 41 ZDP je definované zdaňovacie obdobie v prípadoch vstupu daňovníka do likvidácie, do konkurzu alebo vyrovnania a aj v prípade samotného rozhodnutia daňovníka (napr. určenie zdaňovacieho obdobia ako hospodárskeho roka). Doplnený § 4 ods. 9 ZDP jednoznačne ustanovuje, že u daňovníkov dane z príjmu FO s príjmami z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu bude za zdaňovacie obdobie považované obdobie uceleného kalendárneho roka, a to aj v prípadoch, ak na daňovníka bol vyhlásený konkurz alebo povolené vyrovnanie.
 
§ 5 ZDP – Príjmy zo závislej činnosti
Do konca roku 2004 štipendiá vyplácané vysokými školami študentom doktorandského štúdia v súlade s § 9 ods. 2 písm. k) ZDP boli oslobodené od dane z príjmov. Z tohto dôvodu nebolo ani potrebné ich jednoznačné zaradenie v rámci príjmov FO, ktoré sú predmetom dane. Nový prístup k zdaňovaniu týchto príjmov s účinnosťou od roku 2005 sa prejavil v ich zaradení do skupiny príjmov zo závislej činnosti [konkrétne vymedzených v § 5 ods. 1 písm. a) ZDP, pri súčasnom upresnení § 9 ods. 2 písm. k) ZDP], z ktorého vyplýva, že ďalej už nepôjde o príjmy od dane oslobodené. Pokiaľ pôjde o vysporiadanie daňovej povinnosti za rok 2004, do základu dane príslušného doktoranda sa ešte nezahrnú.
 
Ďalšia zmena sa týka okruhu oslobodených príjmov zo závislej činnosti. Konkrétne sa týka oslobodenia príspevkov na stravovanie zamestnancov. Odvolávka na § 152 Zákonníka práce v § 5 ods. 7 písm. b) ZDP okrem iného znamenala, že za oslobodené sa považovali len príspevky zamestnávateľa na stravovanie poskytované v

Související dokumenty

Súvisiace články

Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov (I.)
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2005
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov (II.)
Zmeny v tlačivách daňových priznaní fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2019
Úprava základu dane o neuhradené záväzky
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2020
Prehľad noviel zákona o dani z príjmov v roku 2023
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2022 (2. časť)
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2019
Situácie, keď je výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2018
Vplyv stanovenia životného minima na daň z príjmov fyzických osôb
Sumy potrebné pre výpočet daňovej povinnosti k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2013
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby – typ A za rok 2010
Skutočnosti dôležité pre výpočet daňovej povinnosti fyzickej osoby za rok 2010
Príklad na vyplnenie daňového priznania s výkladom k jednotlivým riadkom daňového priznania
Optimalizácia dane z príjmov prerušením odpisovania
Niektoré druhy výdavkov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb
Problematika daňového preplatku s účinnosťou od 1. januára 2008

Súvisiace otázky a odpovede

Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Odvody a príkazná zmluva
Prevoditeľnosť obchodného podielu
Zapožičanie zamestnanca
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Zrušenie s.r.o.
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov
Náhrada mzdy pri neplatnej výpovedi
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Poskytovanie ubytovania a dopravy zamestnancom a pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry
Čerpanie sociálneho fondu v RO obce
Stravné lístky na konci zdaňovacieho obdobia
Daňový bonus SZČO
Navýšenie základného imania
Poskytnuté raňajky v rámci ubytovacích služieb v zahraničí
Prerušenie odpisovanie majetku
Dodatočné daňové priznanie