Nový zákon o miestnych daniach (VI.)

Vydáno: 26 minút čítania

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov upravuje aj jeden druh poplatku, ktorým je miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Tento miestny poplatok je obligatórnym poplatkom (obec je povinná poplatok vyberať). Zákon o miestnych daniach v 10. časti upravuje platenie miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné odpady okrem elektroodpadov, ktoré vznikajú na území obce bez ohľadu na to, či poplatník vymedzený v zákone, tvorí komunálny odpad alebo drobný stavebný odpad v danej obci.

 

(pokračovanie –  1. časť, 2. časť, 3. časť, 4. časť, 5. časť článku)

 

Miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) upravuje aj jeden druh poplatku, ktorým je miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Tento miestny poplatok je obligatórnym poplatkom (obec je povinná poplatok vyberať). Zákon o miestnych daniach v 10. časti upravuje platenie miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné odpady okrem elektroodpadov, ktoré vznikajú na území obce bez ohľadu na to, či poplatník vymedzený v zákone, tvorí komunálny odpad alebo drobný stavebný odpad v danej obci.

Komunálny odpad a drobný stavebný odpad je vymedzený v zákone č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o odpadoch“). 

Komunálne odpady sú odpady z domácnosti vznikajúce na území obce pri činnosti fyzických osôb (FO) a odpady podobných vlastností a zloženia, ktorých pôvodcom je právnická osoba (PO) alebo FO – podnikateľ, okrem odpadov vznikajúcich pri bezprostrednom výkone činností tvoriacich predmet podnikania alebo činnosti PO alebo FO – podnikateľa. Za odpady z domácnosti sa považujú aj odpady z nehnuteľností slúžiacich FO na ich individuálnu rekreáciu, napríklad zo záhrad, chát, chalúp alebo na parkovanie alebo uskladnenie vozidla používaného pre potreby domácnosti, najmä z garáží, garážových stojísk a parkovacích stojísk. Komunálnymi odpadmi sú aj všetky odpady vznikajúce v obci pri čistení verejných komunikácií a priestranstiev, ktoré sú majetkom obce alebo v správe obce a taktiež pri údržbe verejnej zelene vrátane parkov a cintorínov a ďalšej zelene na pozemkoch PO, FO a občianskych združení. Pôvodca odpadov je každý, koho činnosťou odpad vzniká, alebo ten, kto vykonáva úpravu, zmiešavanie alebo iné úkony s odpadmi, ak ich výsledkom je zmena povahy alebo zloženia týchto odpadov. Drobný stavebný odpad je odpad z bežných udržiavacích prác zabezpečovaných FO.

Poplatníkom miestneho poplatku je:

  • FO, ktorá má v obci trvalý alebo prechodný pobyt. Poplatníkom je aj občan, ktorý nemá v obci trvalý alebo prechodný pobyt, ale je oprávnený užívať alebo užíva byt, nebytový priestor, objekt, ktorý nie je stavbou, pozemnú stavbu alebo jej časť (napr. administratívne budovy, priemyselné budovy, budovy pre školstvo, budovy pre obchod a služby, chaty) alebo záhradu, vinicu, ovocný sad, trvalý trávny porast na iný účel ako na podnikanie, pozemok v zastavanom území obce okrem lesného pozemku a pozemku, ktorý je evidovaný v katastri n

Související dokumenty

Súvisiace články

Prehľad povinností vyplývajúcich zo zákona o miestnych daniach na rok 2009
Stručný prehľad povinností daňovníkov a poplatníkov miestnych daní v roku 2007
Povinnosti v podnikaní a sankcie (VI.)
Novely zákona o miestnych daniach účinné v priebehu roka 2022
Novely zákona o miestnych daniach schválené a účinné v roku 2022
Ohlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním
Daň z nehnuteľností a úprava tejto dane obcou
Novely daňového poriadku s účinnosťou od roku 2019, 2020 a 2021
Zavedenie a vyberanie dane z nehnuteľností na rok 2020
Priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2020
Určenie vecnej a miestnej príslušnosti správcu dane
Daň z nehnuteľností
Dodatočné daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2021
Daň z motorových vozidiel 2015
Sadzby dane určené obcou po novele zákona
Daň z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2011
Daň z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2010
Daň z nehnuteľností na rok 2011
Podnikatelia a daň z nehnuteľností

Súvisiace otázky a odpovede

Miestny poplatok za uloženie KO v podzemných kontajneroch
Výpočet nebytového priestoru pre daň z nehnuteľnosti
Daň z nehnuteľnosti a poplatok za odpad
Zaokrúhľovanie platieb v hotovosti a účtovníctvo ROPO
Účtovanie vratných obalov
Pedagogický zamestnanec - čiast.úväzkom?
Kód zdroja
Nákup lodného kontajnera - rozpočtová klasifikácia
Automobil v podnikaní
Povinnosť zverejňovania zmlúv v CRZ. Zverejňovanie všeobecne
Výročná správa RO
Odstránenie revíznych závad v kotolni
Účtovanie kontokorentného úveru
Zvolanie ustanovujúceho zastupiteľstva
Použitie kódu zdroja 43
Starosta obce - dovolenka
Vratky nevyčerpaných FP v danom roku
Nezisková organizácia
Rámcové dohody na opakované dodanie tovaru
Vodovod a kanalizácia - refakturacia