Komentár k novele zákona o DPH (III.)

Vydáno: 41 minút čítania

V januárovom a vo februárovom čísle časopisu sme priniesli komentár k novele zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). V tomto vydaní časopisu uverejňujeme jeho pokračovanie.

5. Ostatné zmeny zákona o DPH

5.1 Oslobodenie od dane pri zdaniteľných obchodoch spojených s medzinárodným obchodom

5.1.1 Všeobecne o oslobodení

Zákonom č. 369/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon č. 369/2018 Z. z.“) došlo k transpozícii čl. 154 a nasl. smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“), ktorá členským štátom umožňuje oslobodzovať od dane vybrané zdaniteľné obchody súvisiace s medzinárodným obchodom.

Aktuálnou novelou zákona o DPH vo vzťahu k ustanoveniam upravujúcim oslobodenie od dane pri transakciách spojených s medzinárodným obchodom dochádza jednak k precizovaniu a spresneniu skôr prijatých ustanovení a jednak k zavedeniu podmienok a povinností tak vecného rozsahu (napr. podmienky pre prevádzkovanie vyžadované pre jednotlivé sklady), ako aj osobného rozsahu (napr. podmienky, práva a povinnosti osôb zúčastnených na dotknutých transakciách). V záujme lepšej prehľadnosti sú predmetom komentára obe právne úpravy, avšak jednotlivé ustanovenia sú analyzované už v znení novely zákona o DPH.

Slovenská republika s účinnosťou od 1. januára 2020 zaviedla oslobodenie od dane v súvislosti s dodaním tovaru uvedeného v prílohe č. 9 k zákonu o DPH, menovite:

  • dodanie surovej ropy (tovar vymedzený v prílohe č. 9 časti I k zákonu o DPH) uskutočňované vo verejnom colnom sklade typu I v tuzemsku, ktorá je prepustená do colného režimu colné uskladňovanie, a dodanie služieb uskutočnených v týchto skladoch, ak ich dodanie súvisí s týmto tovarom [§ 48c ods. 1 písm. a) a c) zákona o DPH], okrem dodania tovaru, v súvislosti s ktorým dochádza k ukončeniu režimu colné uskladňovanie,
  • dodanie surovej ropy uskutočňované v osobitnom sklade v tuzemsku a dodanie služieb uskutočnených v týchto skladoch, ak ich dodanie súvisí s týmto tovarom [§ 48c ods. 1 písm. b) a c) zákona o DPH], okrem dodania tovaru, v súvislosti s ktorým dochádza k vyňatiu tovaru z osobitného skladu, a
  • dodanie motorového benzínu a motorovej nafty (tovary vymedzené v prílohe č. 9 časti II k zákonu o DPH) v daňovom sklade v tuzemsku a dodanie služieb uskutočnených v týchto skladoch, ak ich dodanie súvisí s týmto tovarom, okrem dodania tovaru, v súvislosti s ktorým dochádza k vyňatiu tovaru z daňového skladu, ako aj dodanie, dovoz a nadobudnutie motorového benzínu a motorovej nafty z iného členského štátu, ak sú tieto tovary určené na umiestnenie do daňového skladu v tuzemsku, a dodanie súvisiacich služieb s týmto dodaním alebo nadobudnutím (§ 48c ods. 2 zákona o DPH).

Podľa § 2 zákona o DPH, ktorý vymedzuje predmet dane, podlieha DPH v zásade každé dodanie tovaru alebo služby v tuzemsku, ak je uskutočnené zdaniteľnou osobou konajúcou ako takou. Rovnako podlieha dani aj nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu a dovoz tovaru do tuzemska.

Analýza definícií jednotlivých predmetov dane poukazuje na mimoriadne široký rozsah pôsobností použitých pojmov a je založená na objektívnom charaktere tých pojmov v tom zmysle, že ak dotknutá transakcia spĺňa kritériá, na ktorých sú tieto pojmy založené, bude predstavovať predmet dane bez ohľadu na výsledky, ciele a iné okolnosti. (Pozn.: Pozri napríklad rozsudok Súdneho dvora z 21. februára 2006, Halifax a iní, C-255/02 Halifax plc a iní, ECLI:EU:C:2006:121, body 56 až 58.).

Inými slovami, ak prevod hmotného majetku spĺňa kritériá stanovené v § 2 ods. 1 písm. a) zákona o DPH, pôjde o transakciu predstavujúcu predmet dane, a ak je uskutočnená platiteľom, bude v zásade zdaňovaná (ak nejde o niektoré z oslobodených plnení).

Objektívny charakter pojmu dodanie tovaru možno ilustrovať napríklad na situácii, v ktorej dochádza k dodaniu tovaru, ktorý bol dovezený do tuzemska a pri vstupe do Únie bol prepustený do jedného z colných režimov, alebo situácií, ktoré nevyvolávajú vznik daňovej povinnosti pri dovoze (napríklad colný režim colné uskladňovanie).

Ak sa takýto tovar, ktorý nie je tovarom Únie a ktorý sa nachádza v colnom sklade v tuzemsku, dodá zdaniteľnou osobou za protihodnotu, ide o transakciu, ktorá predstavuje predmet dane. (Pozn.: Pozri rozsudok Súdneho dvora z 8. novembra 2012, Profitube, C-165/11, ECLI:EU:C:2012:692.) Navyše, ak je takáto transakcia uskutočnená zahraničnou osobou, musí sa v určitých prípadoch (výnimka predstavuje § 69 ods. 2 zákona o DPH) v tuzemsku registrovať podľa § 5 zákona o DPH a odviesť DPH z prijatej protihodnoty.

Cieľom predmetných oslobodení upravených v § 48c a nasl. zákona o DPH je na jednej strane eliminovať zbytočné administratívne zaťaženie pre zahraničné osoby, ktoré by v tuzemsku chceli obchodovať so stanoveným tovarom (častokrát ide o burzové obchody), avšak by boli za normálnych okolností povinné sa v tuzemsku registrovať pre daň, a to aj napriek situácii, že neraz ide o tovar, ktorý nie je tovarom Únie (napríklad ide o tovar

Související dokumenty

Súvisiace články

Jednoduché alebo zložené plnenie - vplyv na základ dane
Refakturácia komunálneho odpadu nájomníkom a daň z pridanej hodnoty
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty
Vystavovanie opravných faktúr na účely dane z pridanej hodnoty
Tuzemský reverse charge a DPH v roku 2020
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Zmeny zákona o dani z pridanej hodnoty v roku 2023 a 2024
Určovanie základu dane pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku
Prevod automobilu podnikateľa fyzickej osoby do obchodnej spoločnosti
Zníženie základu dane pri nevymožiteľnej pohľadávke
Zníženie dane z pridanej hodnoty z titulu nevymožiteľnej pohľadávky
Vývoz tovaru mimo Európskej únie
Osoby povinné vyhotoviť faktúru
Určovanie základu dane pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku
Základ dane pri nepeňažnom vklade do základného imania obchodnej spoločnosti výmenou za akcie tejto spoločnosti
Vymedzenie služby na účely DPH - prevod emisných kvót skleníkových plynov
15 % sadzba dane z príjmov, mikrodaňovník, mikro účtovná jednotka či obrat pre registráciu pre DPH: vybrané omyly z praxe
Čo nezabudnúť alebo čomu sa vyhnúť pri príprave daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby

Súvisiace otázky a odpovede

DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Premiestnenie výrobných strojov do organizačnej zložky v zahraničí
Predaj zásob pod cenu obstarania
Reklamný predmet
Naturálny bonus
Reprezentačné a DPH
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Kladné a záporné položky na faktúre
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Náklady spojené s predajom obchodného podielu
Pôžička konateľovi
Príjmy neziskovej organizácie za odídencov
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Právne služby spojené s likvidáciou dcérskej spoločnosti
Dlhodobý prenájom bytu od FO pre s.r.o.
FO a prenájom bytu - bytového priestoru vlastnej s.r.o.
Automobil a DPH
Predĺžená splatnosť a uplatnenie § 53b zákona o DPH, uplatnenie § 17 osd. (27) zákona o dani z príjmov a predĺžená splatnosť.
DPH s poľskou firmou
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.