Internetové stránky z účtovného a daňového hľadiska

Vydáno: 19 minút čítania

Internetová resp. webová stránka je virtuálny priestor, ktorý sa používa v rámci celosvetovej siete Internet na reklamu a propagáciu účtovnej jednotky, jej činnosti, tovaru, služieb, prípadne na samotný predaj jej tovarov a služieb. Internetová stránka predstavuje priestor na pamäťovom úložisku vzdialeného počítača alebo servera, na ktorom je umiestnená.

Internetovú stránku je možné považovať za autorské dielo v podobe programu. Samotná internetová stránka ako aj užívateľské rozhranie internetovej stránky a jej výsledná užívateľská a grafická podoba je zväčša výsledok vlastnej duševnej tvorivej činnosti jej autorov. Z hľadiska autorského práva možno internetovú stránku definovať ako:

  • počítačový program (softvér),
  • autorské dielo (samostatné autorské dielo alebo dielo súborné, spojené či spoločné),
  • databázu (ak je internetová stránka súbor nezávislých diel, údajov alebo iných materiálov systematicky alebo metodicky usporiadaných a jednotlivo prístupných elektronickými alebo inými prostriedkami).

Pri každej internetovej stránke je potrebné identifikovať jej tri relatívne samostatné súčasti, ktorými sú doména, webhosting a samotná webová stránka. Slovenský právny poriadok pojem internetová resp. webová stránka nedefinuje. Z hľadiska účtovnej a daňovej legislatívy je potrebné vychádzať zo všeobecných ustanovení:

  • zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“),
  • zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Doména a webhosting

Doména je symbolická adresa v elektronickej komunikačnej sieti. Doména je www adresa, jedinečný alfanumerický názov, ktorý smeruje do adresára na určitom serveri, kde sú uložené dáta a tieto sa zobrazia pri vpísaní adresy do prehliadača. Nadobúdanie domén a ich používanie nie je regulované štátom. Národným správcom domén na Slovensku je spoločnosť SK-NIC, a. s. Vlastnú doménu je možné registrovať prostredníctvom komerčného registrátora. Každá zaregistrovaná doména je jedinečná a má len jedného vlastníka, žiadne dva subjekty nemôžu vlastniť rovnaké doménové meno. Za doménu sa platí ročný poplatok správcovi domén. Registrácia názvu domény trvá počas vopred dohodnutého časového obdobia, pred uplynutím je možné rozhodnúť sa o opätovnom obnovení registrácie za odplatu. Po uplynutí doby registrácie sa doména znefunkční a približne po dvoch týždňoch sa stane voľnou s možnosťou registrácie pre kohokoľvek.

Webhosting je služba spočívajúca v poskytnutí priestoru na vzdialenom serveri pre umiestnenie obsahu internetovej stránky, pre toho, kto nemá vlastný server. Poskytovateľom takýchto služieb je väčšina registrátorov. Táto služba je poskytovaná na určité obdobie a je odplatná. Dôsledkom nezaplatenia poplatku za webhosting je blokovanie prístupu k internetovej stránke pre samotnú účtovnú jednotku aj pre verejnosť. Internetová stránka je aj v tomto období na serveri prítomná a po zaplatení poplatku sa opäť aktivuje.

Náklady na registráciu domény predstavujú pravidelnú platbu, za ktorú sa poskytuje výhradné právo na používanie domény na vopred dohodnuté časové obdobie. Poskytnutie služby dodávateľ fakturuje spravidla na 12 kalendárnych mesiacov a účtovná jednotka ju účtuje na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby. Náklady na webhosting sú tiež pravidelnou platbou za služby na vopred dohodnuté časové obdobie, ktorou je prenájom priestoru na umiestnenie obsahu internetovej stránky. Zvyčajne sa platí rovnako na 12 kalendárnych mesiacov a účtuje sa na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby.

Ak platby za registráciu domény a webhostingové služby presahujú bežné účtovné obdobie kalendárneho roka, účtovná jednotka je povinná tieto náklady časovo rozlišovať. Vyplýva to z § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve, v zmysle ktorého účtovná jednotka náklady účtuje v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady. Povinnosť účtovať náklady do toho účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia vyplýva aj z § 5 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ. Základným kritériom pre časové rozlíšenie nákladov podľa § 5 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ je skutočnosť, že je známy ich vecný obsah, suma a obdobie, ktorého sa týkajú. Platby v bežnom účtovnom období, ktoré sa týkajú nákladov v budúcich obdobiach sa podľa § 56 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ účtujú na účte 381 – Náklady budúcich období. V závislosti od veľkosti účtovnej jednotky podľa § 56 ods. 14 Postupov úč

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovanie obstarania nehnuteľnosti na predaj
Odpisovanie automobilu v osobitných prípadoch
Vybrané novinky z oblasti zdaňovania investícií či kryptomien od 2024 - virtuálne meny
Čo musíte evidovať v daňovej evidencii v roku 2021
Predaj majetkovej účasti v obchodnej spoločnosti z hľadiska zákona o dani z príjmov
Predaj a kúpa podniku alebo jeho časti v reálnych hodnotách (2. časť)
Zmeny zákona o dani z príjmov na základe noviel s účinnosťou postupne od roku 2020 (3. časť)
Daň z pridanej hodnoty po 1. januári 2006
Zvyšovanie veľkostných podmienok na povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom
Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roka 2020
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Daňové výdavky právnickej osoby - aktuálne problémy (II.)
Aktivácia nákladov v spoločnosti
Metóda vlastného imania pri oceňovaní obchodných podielov
Havária firemného automobilu
Zlúčenie, splynutie, rozdelenie alebo zrušenie spoločnosti bez likvidácie s právnym nástupcom
Softvér z hľadiska dane z príjmov
Softvér z hľadiska zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia (licenčné poplatky)
Oceňovanie reálnou hodnotou

Súvisiace otázky a odpovede

Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zníženie základného imania
Navýšenie základného imania
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Zrušenie s.r.o.
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Rozdelenie zisku
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov
Poskytovanie ubytovania a dopravy zamestnancom a pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry
Zmluva o prevzatí dlhu
Predaj časti podniku.
Prevoditeľnosť obchodného podielu
Ostatné kapitálové fondy z vkladov spoločníkov
Kladné a záporné položky na faktúre
Faktura za opravu vlastneho auta vo vlastnom autoservise
Poskytnuté raňajky v rámci ubytovacích služieb v zahraničí
Zriaďovateľ vs. organizačná zložka v ČR
Vyúčtovacia faktúra za elektrinu