Prehľad zdaniteľných obchodov

Vydáno: 40 minút čítania

Zdaniteľné obchody na účely dane z pridanej hodnoty sú vymedzené ako predmet dane v rámci § 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“). Ide o také plnenia, ktoré podliehajú DPH podľa uvedeného zákona. Podrobne sú zdaniteľné obchody bližšie špecifikované v rámci § 8, § 8a, § 9, § 9a, § 11, § 11a a § 12 zákona o DPH. Slovenskou DPH sa zdaňujú všetky uvedené zdaniteľné obchody, ak miesto ich plnenia je na území Slovenskej republiky a samozrejme nie je možné na ne uplatniť oslobodenie od DPH.

Dodanie tovaru

Predmetom DPH je dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby. Dodaním tovaru je na účely zákona o DPH:
a)
Dodanie hmotného majetku
, pri ktorom dochádza k zmene vlastníckeho práva, ak zákon o DPH neustanovuje inak, pričom na účely zákona o DPH sú hmotným majetkom hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda, teplo, chlad a podobné nehmotné veci a bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú cenu, ako je ich nominálna hodnota, alebo za inú cenu, ako je prepočet ich nominálnej hodnoty na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu predaja bankoviek a mincí
(Poznámka: Dodaním tovaru je prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník. Zo slovného spojenia "ako vlastník" vyplýva, že pri určení toho, či bolo uskutočnené dodanie tovaru nie je dôležité nadobudnutie právneho vlastníctva k tovaru kupujúcim, ale je rozhodujúce, aby kupujúci získal právo disponovať s tovarom ako vlastník).
b)
Dodanie stavby alebo jej časti
na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy.
c)
Odovzdanie tovaru
na základe nájomnej zmluvy, podľa ktorej sa vlastníctvo k predmetu nájomnej zmluvy nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky.
Príklad č. 1:
Hotelier vlastnil budovu, v ktorej prevádzkoval hotel (ubytovanie a reštauráciu) a zároveň časť budovy využíval na súkromné ubytovanie (byt). Hotelier si už v čase nadobudnutia nehnuteľnosti určil, že tento majetok nebude celý využívať na podnikanie, preto si uplatnil nárok na odpočet dane na vstupe len z časti budovy, ktorú bude používať na podnikanie. Hotelier chce budovu predať. Je predmetom dane celá budova, alebo len jej časť, ktorá bola využívaná na podnikanie?
Ak zdaniteľná osoba predáva majetok, ktorého časť si vyhradila na svoje súkromné využívanie, nekoná vzhľadom na predaj tejto časti ako zdaniteľná osoba. Zdaniteľná osoba vykonávajúca transakciu v postavení súkromnej osoby nekoná ako zdaniteľná osoba a nevzniká jej daňová povinnosť z dodania tovaru alebo služby. Hotelier pri predaji hotela zdaňuje iba časť budovy, ktorú využíval na podnikanie.
* * *
Dodaním tovaru je aj prevod vlastníckeho práva k hmotnému majetku za náhradu alebo protihodnotu na základe rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona.
Ak platiteľ dodá tovar na svoju osobnú spotrebu, dodá tovar na osobnú spotrebu svojich zamestnancov, dodá tovar bezodplatne alebo dodá tovar na ďalší iný účel ako na podnikanie a ak pri kúpe alebo vytvorení tohto tovaru vlastnou činnosťou bola daň úplne alebo čiastočne odpočítaná, považuje sa takéto dodanie tovaru za dodanie tovaru za protihodnotu. Bezodplatné dodanie tovaru na obchodné účely, ak jeho hodnota nepresiahne 17 € za jeden kus a bezodplatné dodanie obchodných vzoriek sa nepovažuje za dodanie tovaru za protihodnotu.
Príklad č. 2:
Platiteľ dane, majiteľ papiernictva dodal bezodplatne kancelárske potreby pre materskú školu. Je táto dodávka predmetom dane, aj keď za ne nedostal žiadne peniaze?
Áno, takáto dodávka je predmetom dane, nakoľko, ak platiteľ dane dodá tovar bezodplatne alebo na iný účel ako podnikanie, pričom, ak si pri kúpe tohto tovaru alebo pri jeho vytvorení vlastnou činnosťou daň odpočítal úplne alebo čiastočne, považuje sa takého dodanie tovaru za protihodnotu.
* * *
Príklad č. 3:
Spoločnosť vyrábajúca kozmetiku posiela svojim zákazníkom vzorky zadarmo.
Na bezodplatné dodanie obchodných vzoriek tovaru platiteľa sa limit 17 € za ks nevzťahuje, t.j. v súvislosti s ich nadobudnutím vzniká nárok na odpočítanie dane, ale daňová povinnosť nevzniká.
* * *
Príklad č. 4:
Obchodná spoločnosť obstarala diáre v hodnote 4,50 € bez dane, ktoré potom bezodplatne odovzdávala na výstave. Vznikajú jej z tohto titulu nejaké povinnosti ohľadom DPH?
V predmetnom prípade boli splnené podmienky ustanovené v § 8 ods. 3 zákona o DPH - išlo o bezodplatné dodanie tovaru na obchodné účely, pričom hodnota 1 ks diáru nepresiahla 17 € bez dane. Takéto dodanie tovaru sa nepovažuje za dodanie tovaru za protihodnotu - obchodnej spoločnosti, teda nevznikla daňová povinnosť. Nárok na odpočítanie DPH však pri obstaraní spomínaných diárov vzniká za predpokladu splnenia podmienok ustanovených v § 49 až § 51 zákona o DPH.
* * *
Za dodanie tovaru sa považuje aj premiestnenie tovaru, ktorý je vo vlastníctve zdaniteľnej osoby, z tuzemska do iného členského štátu, ak je tento tovar

Související dokumenty

Súvisiace články

Trojstranný obchod
Daň z pridanej hodnoty pri dovoze tovaru na územie Európskej únie
Uplatňovanie osobitnej úpravy DPH - režim OSS (One Stop Shop) v roku 2022
Osobitná úprava uplatňovania DPH pri použitom tovare v roku 2020
Prevádzkareň v zahraničí a skupinová registrácia
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti dane z pridanej hodnoty
Vybrané rozsudky Súdneho dvora Európskej únie v oblasti DPH
Intrastat v roku 2022
Režim zdanenia marže pri dodaní budov zakúpených na účely opätovného predaja
Vrátenie DPH tuzemským platiteľom z iných členských štátov
Intrastat hlásenia v roku 2024
Intrastat hlásenia v roku 2024 (II.)
Zdaňovacie obdobie a podávanie daňových priznaní k DPH
Vývoz tovaru mimo Európskej únie
Dovoz a registrácia pre daň z pridanej hodnoty
Môže vzniknúť prevádzkareň na účely dane z pridanej hodnoty z dôvodu využívania zdrojov dcérskej spoločnosti?
Kúpa tovaru z Číny
Poskytnutie služby a predaj digitálneho obsahu a produktov výživovým poradcom. Časť 2 - platiteľ DPH

Súvisiace otázky a odpovede

DPH při fakturaci služeb mezi českou a slovenskou s.r.o.
Označenie tovaru v maloobchodnej predajni
Zrušenie s.r.o.
Predaj výživových doplnkov
Obecný podnik
Povinnosti mandátara pri uzatvorení mandantnej zmluvy.
Fakturácia
Povinnosti advokáta
Zmluvy podpísané spoločníkom s.r.o.
Sídlo spoločnosti
Finančný lízing auta
Ubytovacie služby v bytovom dome
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH
Zabezpečenie stravy - reštaurácia DPH
Stravovacie služby poskytnuté škole
Naše interné gastrolístky, resp. ich fakturácia
Nákup ojazdeného vozidla z EÚ
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Licenčná zmluva

Súvisiace predpisy

Zákon NR SR č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty