Individuálna účtovná závierka za rok 2008 pre podvojné účtovníctvo podnikateľov

Vydáno: 87 minút čítania

Cieľom príspevku je poskytnúť komplexnú praktickú pomôcku pre podnikateľské subjekty a tých, ktorí sa zúčastňujú procesu zostavovania účtovnej závierky. Pri zostavovaní riadnej účtovnej závierky za účtovné obdobie roku 2008 upozorňujeme okrem iného na náročnosť prác pri jej zostavovaní. Oproti predchádzajúcim obdobiam bude pred nami stáť aj nová jedinečná úloha prechodu na euro.


Cieľom príspevku je poskytnúť komplexnú praktickú pomôcku pre podnikateľské subjekty a tých, ktorí sa zúčastňujú procesu zostavovania účtovnej závierky. Táto pomôcka nenahrádza všeobecne záväzné právne predpisy, preto je pri tejto činnosti nevyhnutné vychádzať z úplného znenia príslušných predpisov.
 
Pri zostavovaní riadnej účtovnej závierky za účtovné obdobie roku 2008 upozorňujeme okrem iného na náročnosť prác pri jej zostavovaní. Oproti predchádzajúcim obdobiam bude pred nami stáť aj nová jedinečná úloha prechodu na euro.
 
Požiadavky na účtovnú závierku aj na obsah poznámok vychádzajú z Medzinárodných účtovných štandardov, čím sa zostavovanie a zverejňovanie účtovnej závierky v slovenských národných štandardoch priblížilo medzinárodným zvyklostiam. Poznámky sú dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou účtovnej závierky tak, ako súvaha a výkaz ziskov a strát.
 
V celom článku uvádzame deň zostavenia závierky 31. 12. 2008, čo platí vtedy, keď je účtovné obdobie totožné s kalendárnym rokom. Pokiaľ má účtovná jednotka individuálne zvolený hospodársky rok, použije samozrejme deň zostavenia závierky v súlade so svojim hospodárskym rokom a právny stav aktuálny k tomuto dňu.
Materiál je spracovaný po aktuálny právny stav predpisov vydaných v Zbierke zákonov SR po čiastku 187/2008 a vo Finančnom spravodajcovi po číslo 11/2008.
 
Podstatou účtovnej závierky je zistiť k závierkovému dňu, aký je stav majetku, záväzkov a vlastného imania účtovnej jednotky ocenenom v peňažných jednotkách a v predpísanej štruktúre vyjadriť výsledok hospodárenia.
 
Cieľom je zostaviť údaje do takej štruktúry, objemu a charakteru informácií,  ktoré umožnia užívateľom závierky získať prehľad o majetku, záväzkoch, vlastnom imaní, výsledku hospodárenia a finančnej situácii účtovnej jednotky. Z takto zostavených informácií je najdôležitejšia informácia o predpoklade nepretržitého pokračovania činnosti podniku.
 
Účelom je vykonať sumarizáciu priebežného evidovania transakcií (bežného účtovníctva), ku ktorým dochádzalo v priebehu účtovného obdobia, vykonať inventarizáciu a zaúčtovať uzávierkové účtovné prípady. Účtovníctvo účtovnej jednotky je úplné, ak účtovná jednotka zaúčtovala všetky účtovné prípady, zostavila účtovnú závierku, prípadne konsolidovanú účtovnú závierku, vyhotovila výročnú správu, zverejnila údaje a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy.
 
Základným predpokladom zostavenia účtovnej závierky je mať správne, úplne a preukázateľne vedené priebežné účtovníctvo tak, ako to požadujú ustanovenia § 8 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Podstatné je zaznamenať všetky účtovné prípady a tieto doložiť účtovnými dokladmi podľa § 10 zákona o účtovníctve.
 
Nevyhnutné podklady, z ktorých je potrebné pri zostavovaní účtovnej závierky a prác s tým spojených vychádzať, sú najmä základné dokumenty spoločnosti (zakladacie listiny, stanovy, spoločenská zmluva, výpis z obchodného registra a pod.), hlavná kniha za celé účtovné obdobie (obsahuje všetky účtovné zápisy podľa vecného, systematického hľadiska), evidencia majetku (registre), výsledky inventarizácie, interné účtovné smernice.
 
Inventarizácia slúži na zisťovanie a spísanie skutočného stavu majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov (vlastného imania). Jej súčasťou je porovnanie skutočného stavu so stavom vykazovaným v účtovníctve. Pri inventarizácii sa zisťujú príčiny rozdielov, zodpovednosť za tieto rozdiely a navrhuje sa ich vysporiadanie. Výstupom inventarizácie je tiež posúdenie ocenenia majetku (§ 26 a § 27 zákona o účtovníctve), teda aj posúdenie správnosti stanoveného odpisovania, opravných položiek, rezerv a prípadného ocenenia reálnou hodnotou. Inventarizácia je v podstate komplex logicky nadväzujúcich prác na overenie vecnej správnosti účtovníctva.
 
Inventúra je súčasťou inventarizácie a môže byť fyzická, dokladová alebo kombinovaná. Fyzická inventúra je inventúra, pri ktorej sa zisťuje a spisuje skutočný stav aktív na základe fyzického prepočítania. Dokladová inventúra je inventúra, kde sa zisťuje súpis aktív alebo pasív na základe príslušných účtovných dokladov. Kombinovaná inventúra je prienikom dvoch predchádzajúcich, vykonáva sa napr. pri pozemkoch a pod.
Pozn.: Zostavenie účtovnej závierky podľa medzinárodnej účtovnej metodiky IAS/IFRS sa priamo týka každej konsolidovanej účtovnej závierky od roku 2005 (§ 22 zákona o účtovníctve), a tiež individuálnej účtovnej závierky od roku 2006 pre vybrané subjekty – podľa právnej formy (napr. banka, poisťovňa, správcovská spoločnosť) a podľa veľkostného kritéria (splnenie dvoch podmienok počas dvoch rokov, a to majetok nad 5 mld., obrat nad 5 mld., zamestnanci nad 2000) tak, ako to vyplýva z § 17a zákona o účtovníctve. Účtovná metodika IAS/IFRS je súčasťou nariadenia Komisie (ES) č. 1725/2003 a je prístupná na webovej stránke európskej legislatívy www:eur-lex.europa.eu.

 


Prehľad prác a úloh pred uzatvorením účtovných kníh

Kontrola bilančnej kontinuity 

Kontrola otvorenia účtovných kníh (nadväznosť účtov 702 a 701)
  1. Kontrolou otvorenia účtovných kníh zisťujeme tiež dodržanie požiadavky bilančnej kontinuity v zmysle ustanovenia § 16 ods. 12 zákona o účtovníctve medzi dvomi účtovnými obdobiami. Podľa § 3 ods. 4 zákona o účtovníctve môže byť účtovným obdobím aj hospodársky rok, a to bez povoľovacieho konania jednoduchým oznámením na daňový úrad; dôležité pritom je tiež to, že je to súčasne aj zdaňovacie obdobie podľa § 41 ods. 11 ZDP.
  2. Účty hlavnej knihy sa otvárajú účtovnými zápismi, keď sa začiatočné stavy novootváraných účtov aktív a pasív pre rok 2008 účtujú súvzťažne s účtom 701 – Začiatočný účet súvahový.
  3. Stavy jednotlivých súvahových položiek (aktíva a pasíva) účtu 701 – Začiatočný účet súvahový (hlavná kniha 2008) musia nadväzovať na konečné zostatky vykázané na účte 702 – Konečný účet súvahový (hlavná kniha 2007).
  4. Otvorenie účtovných kníh musí byť doložené účtovným dokladom. V prípade, že účtovný doklad o otvorení účtovných kníh 2008 nie je výsledkom automatizovaného spracovania účtovníctva, môže byť vystavený manuálne, alebo zápisom preukázaným dokumentáciou k programového vybaveniu (účtovnému softvéru).
  5. Účtový rozvrh platný v účtovnej jednotke na účtovné obdobie roku 2008 musí byť upravený v súlade s opatrením MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Účtovné jednotky si môžu podľa § 3 Postupov účtovania v PÚ vytvoriť aj vlastné súvahové účty nad rozsah rámcovej účtovej osnovy, nie však účty výsledkové. [Poznámka: Bilančná kontinuita medzi rokom 2008 a 2009 (účtovnými obdobiami po 1. 1. 2009) je komentovaná v časti o prechode na euro].
Vysporiadanie výsledku hospodárenia predchádzajúceho roka
  1. Rozdelenie účtovného zisku, prípadne usporiadanie účtovnej straty za rok 2007 sa vykoná prostredníctvom účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní.
  2. Účtovný zisk, prípadne účtovná strata z roku 2007 zaúčtovaná na účte 701 sa zaúčtuje súvzťažne v prospech, alebo na ťarchu účtu 431 pri otvorení účtovných kníh.
  3. Účet 431 nesmie mať ku dňu 31. 12. 2008 žiadny zostatok.
  4. Výsledok hospodárenia sa zúčtuje podľa pravidiel ustanovených Obchodným zákonníkom, prípadne iným predpisom na základe rozhodnutia príslušného štatutárneho orgánu účtovnej jednotky. Podľa tohto rozhodnutia účtovná jednotka vystaví interný účtovný doklad, ktorý spolu s príslušným rozhodnutím preukazuje tento účtovný prípad.
  5. V prípade, že do konca roka nebude prijaté rozhodnutie o zúčtovaní výsledku hospodárenia (alebo jeho časti) tento sa zaúčtuje účtovným predpisom MD 431/428 D na účet 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov v prípade zisku, alebo účtovným predpisom MD 429/431 D na účet 429 – Neuhradená strata minulých rokov v prípade straty. Dôvod, prečo štatutárne orgány oficiálne nerozhodli o zúčtovaní výsledku hospodárenia za rok 2007, treba uviesť v poznámkach.
  6. Podľa § 68 ods. 6 písm. a) Obchodného zákonníka sa musí konať valné zhromaždenie obchodnej spoločnosti aspoň raz ročne, inak to môže byť dôvodom na zrušenie spoločnosti likvidáciou.

Zabezpečenie verného a pravdivého obrazu predmetu účtovníctva

Zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov, týkajúcich sa roku 2008
  1. V účtovnej závierke musia byť zohľadnené všetky informácie týkajúce sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, pokiaľ sa získali do dňa jej zostavenia – teda do dňa podpísania výkazov účtovnej závierky (§ 17 ods. 8 zákona o účtovníctve). Toto sa vykonáva cez upravujúce závierkové účtovné prípady [§ 2a ods. 1 písm. b) Postupov účtovania v PÚ] alebo sa tieto prípady uvedú ako v tzv. následné udalosti v Poznámkach k účtovnej závierke.
  2. Upravujúcimi závierkovými účtovnými prípadmi sa napr. upraví výška opravnej položky (§ 18 ods. 9 Postupov účtovania v PÚ), výška rezervy (§ 19 ods. 6 Postupov účtovania v PÚ), výška pohľadávky (§ 48 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ) alebo výška záväzku (§ 50 ods. 6 Postupov účtovania v PÚ).
  3. Musia sa zabezpečiť údaje o všetkých účtovných prípadoch, ktoré sa v účtovnom období 2008 uskutočnili. Urgentne požadovať vystavenie dodávateľských faktúr za dodané tovary a služby, s cieľom maximálne obmedziť účtovanie na účtoch rezerv alebo nevyfakturovaných dodávok.
  4. Zaúčtujú sa všetky peňažné operácie vykonané v peňažných ústavoch do 31. 12. 2008, aj keď výpisy týchto operácií boli (budú) podniku doručené v roku 2009.
  5. Preddavky k vyúčtovaniu je potrebné zúčtovať (priradiť) tak, aby sa správne účtovne zobrazili už realizované nákupy do 31. 12. 2008.
  6. Na základe interného účtovného dokladu sa zaúčtujú mzdové náklady podľa výplatných listín za december 2008.
  7. Vyúčtujú sa odbery pohonných látok na kreditné karty, uskutočnené do 31. 12. 2008.
  8. Zaúčtujú sa účtovné prípady, ktoré vyplývajú priamo zo zmlúv alebo osobitných predpisov bez toho, aby sa na ne vystavovali faktúry (finančný prenájom, nájomné, poistné, zmluvné pokuty alebo penále a pod.).
  9. Zaúčtujú sa vystavené faktúry za dodanie tovarov alebo služieb do 31. 12. 2008 bez ohľadu na dátum ich vyhotovenia.
  10. Zaúčtujú sa všetky došlé faktúry za splnené dodávky alebo služby do 31. 12. 2008, bez ohľadu na dátum ich vyhotovenia.
  11. Zabezpečíme účtovné zobrazenie neukončených sporov na základe podkladov od právnika, napr. očakávané dopady z pracovných, odchodných, daňových a iných prípadov (colnica, poistné fondy).
  12. Skontrolujeme obratovú predvahu po zaúčtovaní všetkých účtovných prípadov v roku 2008, v ktorej sa musia rovnať obraty strany MD všetkých účtov s obratmi strany D všetkých účtov. Prípadný rozdiel signalizuje, že niektorý účtovný zápis nebol vykonaný podvojným spôsobom (na stranu MD a D boli účtované nerovnaké sumy). Kontrolu je možné vykonať z pohľadu obratov za celý rok, podľa obratov za mesiace alebo podľa obratov z jednotlivých dokladov.
Časové rozlišovanie

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2008 (1. časť)
Účtovanie o finančných účtoch (1. časť)
Individuálna účtovná závierka za rok 2009 pre podvojné účtovníctvo podnikateľov
Účtovná závierka podnikateľov za rok 2008 – základné informácie
Individuálna účtovná závierka za rok 2007 pre podvojné účtovníctvo podnikateľov
Prehľad informácií o bežnom účtovníctve a účtovnej závierke podnikateľov v roku 2009
Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro
Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro (2. časť)
Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva
Súvzťažnosti v podvojnom účtovníctve (VI.)
Vklady do dcérskych podnikov
Vklady fyzických osôb do podnikania
Oceňovanie reálnou hodnotou
Práca účtovníka pred zostavením účtovnej závierky
Daňovo-účtovný aspekt sponzorského
Krádež majetku – daňové a účtovné hľadisko
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2010
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2008 (2. časť)
Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve za rok 2021

Súvisiace otázky a odpovede

Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zníženie základného imania
Nevyplatená tantiéma FO ako odmena za rok 2012
Poskytnuté raňajky v rámci ubytovacích služieb v zahraničí
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Očkovanie zamestnancov na zahraničnej pracovnej ceste
Náhrada mzdy pri neplatnej výpovedi
Nerozdelené zisky minulých rokov
Zapožičanie zamestnanca
Doplnenie k otázke č. 4443
Sadzba dane z PO
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Zrušenie s.r.o.
Navýšenie základného imania
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Rozdelenie zisku
Prevod majetku a záväzkov z SZČO do s.r.o. z pohľadu účtovania, ocenenia majetku, DPH a dani z príjmov
Prerušenie odpisovanie majetku
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.