Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2006

Vydáno: 25 minút čítania

Zamestnávatelia od roku 1993 sú povinní za stanovených podmienok vykonávať vybranej skupine zamestnancov ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Táto povinnosť sa týka v podstate všetkých typov zamestnávateľov, ktorí v príslušnom roku vyplácali zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ak ich zamestnanci požiadajú o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov. Pojem zamestnávateľ, ako aj zamestnanec, je pritom potrebné chápať na daňové účely širšie ako napr. na pracovno-právne účely (pozri § 5 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.).


Zamestnávatelia od roku 1993 sú povinní za stanovených podmienok vykonávať vybranej skupine zamestnancov ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie preddavkov“).

Táto povinnosť sa týka v podstate všetkých typov zamestnávateľov, ktorí v príslušnom roku vyplácali zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ak ich zamestnanci požiadajú o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov. Pojem zamestnávateľ, ako aj zamestnanec, je pritom potrebné chápať na daňové účely širšie ako napr. na pracovno- právne účely (pozri § 5 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., ďalej len „ZDP“).
 
Podmienky sa často menili, v súčasnosti, resp. za rok 2006 vyplývajú najmä z § 38 ZDP a ďalších ustanovení tohto zákona. Je v podstate druhou alternatívou podania daňového priznania. Platí zásada, že by sa mala aplikovať len jedna z týchto možností.
 
Ak by sa výnimočne stalo že sa zamestnanec rozhodne podať daňové priznanie a už mu bolo vykonané ročné zúčtovanie preddavkov, musí ho označiť ako dodatočné. Ak by ho podal ešte do 31. marca, označí ho ako opravné. V oboch prípadoch k nemu priloží potvrdenie o zdaniteľných príjmoch aj od zamestnávateľa, ktorý mu ročné zúčtovanie vykonal, ktoré bude doplnené o výsledok zúčtovania. Stáva sa to v prípadoch, ak zamestnanec napr. „zabudol“, že bol povinný podať priznanie, hoci mal aj iné druhy príjmov, alebo si v ročnom zúčtovaní v zákonnej lehote neuplatnil nárok na niektorú nezdaniteľnú sumu základu dane alebo daňový bonus.
 
Za rok 2006 ročné zúčtovanie preddavkov sa bude vykonávať za čiastočne zmenených podmienok. Zmeny vyplývajú najmä z toho, že:
  • Niektoré príjmy zo závislej činnosti boli v roku 2006 zdaňované daňou vyberanou zrážkou a niektoré preddavkami na daň. Do ročného zúčtovania preddavkov sa budú započítavať len príjmy zdaňované preddavkami na daň. Ak mal zamestnanec aj príjmy zo závislej činnosti, ktoré boli zdanené daňou vyberanou zrážkou a nerozhodne sa uviesť ich do daňového priznania, ročné zúčtovanie preddavkov mu bude môcť byť vykonané s tým, že tieto príjmy sa nebudú brať do úvahy (aj keď budú súčasťou potvrdení o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti).
  • Prvýkrát sa bude sledovať, či boli splnené podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane za rok 2005 z titulu platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a poistného na životné poistenie, pretože ak neboli splnené, daňovník si bude musieť o príslušnú sumu sám zvýšiť základ dane v daňovom priznaní. V takom prípade sa mu ročné zúčtovanie preddavkov nebude môcť vykonať. Daňovník má na zvýšenie základu dane v podstate čas tri roky, ak by sa však rozhodol pre vyrovnanie daňovej povinnosti z tohto dôvodu už za rok 2006, môže tak spraviť, ale len v daňovom priznaní.
  • Od roku 2006 platí aj novelizované ustanovenie § 46 ZDP, týkajúce sa minimálnej výšky dane. Význam má najmä pre dôchodov, ktorí nemajú nárok na základnú nezdaniteľnú sumu základu dane v plnej výške (90 816 Sk). Daň sa podľa tohto ustanovenia neplatí už ani vtedy, ak zdaniteľné príjmy za rok nepresiahnu 50 % z tejto sumy, t. j. za rok 2006 sumu 45 408 Sk. Do úvahy sa neberú príjmy zdanené daňou (napr. zo závislej činnosti do 5 000 Sk za stanovených podmienok) a ak si daňovník uplatňuje daňový bonus. To znamená, že ak hrubé zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ktoré sa v priebehu roku 2006 zdaňovali preddavkami na daň, u dôchodcov nepresiahli uvedenú hranicu, daň sa im nevyrubí, resp. ju nebudú platiť. Automaticky preto majú nárok na vrátenie zrazených preddavkov z týchto príjmov.
  • Bude treba pamätať aj na to, že vrátené poistné, napr. z ročného zúčtovania preddavkov na poistné na zdravotné poistenie za rok 2005, bude tvoriť za rok 2006 zdaniteľný príjem zo závislej činnosti v prípade, ak sa poistné platilo z príjmov zo závislej činnosti a ak bolo položkou znižujúcou čiastkový základ dane z tohto druhu príjmov v roku 2005.


Podmienky na vykonanie ročného zúčtovania preddavkov

Ročné zúčtovanie preddavkov sa vykoná len vtedy, ak zamestnanec oň písomne požiada (t. j. len dobrovoľne). Ak mal za rok 2006 zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti len zo zdrojov na území SR, ktoré boli zdanené preddavk

Související dokumenty

Súvisiace články

Opravy chýb v ročnom zúčtovaní za rok 2006
Povinnosti pri ročnej uzávierke v mzdovej učtárni za rok 2020
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2021
Mzdový list a jeho náležitosti
Uzatváranie kalendárneho roka 2011 a povinnosti zamestnávateľa v súvislosti s poskytovaním mzdy
Daňové povinnosti mzdovej účtovníčky na prelome zdaňovacích období 2007 a 2008
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Výpočet miezd zamestnancov po 1. januári 2005
Ako opraviť chyby pri zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti
Priemerná mesačná mzda za rok 2019 a jej dopad na mzdové veličiny
Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca súvisiace s ukončením obdobia pandémie
Daňové termíny v roku 2021
Oprava ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti
Informácia o schválenej novele zákona o dani z príjmov
Minimálna mzda a dopady jej zvýšenia
Výpočet miezd a platov po prechode na euro
Dovolenka nad rámec zákona
Zákonné sociálne poistenie SZČO do Sociálnej poisťovne od júla 2023 a generálny pardon
Sociálny fond z hľadiska zákona o dani z príjmov

Súvisiace otázky a odpovede

Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Nárok na daňový bonus vylúčenie dieťaťa zo štúdia
Príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu
Príspevok na podporu zamestnancov podľa § 50a zákona o službách zamestnanosti
Zákonník práce § 75
Príspevok na ošatenie
Výplata mzdy v hotovosti
Parkovanie
Daňový bonus SZČO
Dovolenka nad rámec zákona
Zapožičanie zamestnanca
Vstupná zdravotná prehliadka
Daňový bonus a odídenec
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Daňový bonus a NČZD na manželku
Dioptrické okuliare ako výdavok a daňový dopad u zamestnávateľa a zamestnanca
Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ
Zdanenie príjmu
Posudzovanie príjmov na účely zamestnaneckej prémie