Daňové termíny v roku 2021

Vydáno: 34 minút čítania

Zamestnanec, ktorý mal v roku 2020 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7 ZDP (t. j. príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou sa rozhodol zahrnúť do úhrnu príjmov a z nich zrazenú daň považovať ako preddavok na daň) alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 ZDP, môže vysporiadať svoju daňovú povinnosť prostredníctvom zamestnávateľa, a to tak, že najneskôr do 15. 2. 2021 ho písomne požiada o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň.

V súvislosti s uzatvorením zdaňovacieho obdobia a otvorením nového zdaňovacieho obdobia má zamestnávateľ aj ďalšie povinnosti, ktoré je povinný splniť v zákonom ustanovených termínoch. V zmysle ust. § 27 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p., ak koniec lehoty úkonu zamestnávateľa pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty je najbližší nasledujúci pracovný deň.

Podpísanie vyhlásenie na uplatnenie základnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a uplatnenie nároku na daňový bonus (§ 36 ods. 6 ZDP)

Zamestnanci majú možnosť uplatniť si u zamestnávateľa pri výpočte mesačných preddavkoch na daň nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a nárok na daňový bonus na vyživované dieťa. Tieto nároky si uplatňujú u zamestnávateľa na základe písomného vyhlásenia na tlačive predpísanom FR SR s názvom Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu (ďalej len „Vyhlásenie zdanenia príjmov“).

Nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka alebo nárok na daňový bonus si môžu uplatniť nielen zamestnanci pracujúci v pracovnom pomere, ale všetci daňovníci, ktorí vykonávajú zárobkovú činnosť, z ktorej im plynie zdaniteľný príjem zo závislej činnosti, t. j. aj zamestnanci pracujúci na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, štatutári, konatelia, spoločníci atď. Všetky príjmy zo závislej činnosti sú na uvedený účel rovnocenné.

Lehota na podanie vyhlásenia

Ak má zamestnávateľ u zamestnanca v priebehu zdaňovacieho obdobia roku 2021 prihliadnuť na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus na vyživované dieťa, zamestnanec je povinný podať vyhlásenie na zdanenie príjmov. Vyhlásenie na zdanenie príjmov sa podáva do konca mesiaca, v ktorom zamestnanec nastúpil do zamestnania alebo ak ho zamestnanec pri nástupe do zamestnania nepodal, kedykoľvek v priebehu zdaňovacieho obdobia, ak sa u zamestnanca zmenia podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu. To znamená, že Vyhlásenie na zdanenie príjmov, ktoré podal zamestnanec u zamestnávateľa platí dovtedy, kým ho zamestnanec „nezneplatní“.

Ak zamestnanec podá vyhlásenie do konca mesiaca, v ktorom nastúpil do zamestnania, zamestnávateľ prihliadne na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus už v kalendárnom mesiaci, v ktorom zamestnanec nastúpil do zamestnania. V takomto prípade, však musí byť splnená podmienka, že si rovnaké nároky neuplatnil v rovnakom kalendárnom mesiaci u iného zamestnávateľa.

Ak zamestnanec podá vyhlásenie neskôr, v priebehu zdaňovacieho obdobia, zamestnávateľ bude môcť prihliadnuť na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus až od nasledujúceho kalendárneho mesiaca (§ 36 ods. 1 ZDP). Vo vyhlásení zamestnanec svojím podpisom potvrdzuje:

  • že si súčasne za rovnaké zdaňovacie obdobie neuplatňuje nárok na daňovú úľavu na daňovníka a nárok na daňový bonus na tie isté deti u iného zamestnávateľa, resp. že si nárok na daňový bonus na tie isté deti neuplatňuje iná osoba (napr. matka detí),
  • že na účely uplatnenia daňovej úľavy na daňovníka, nie je poberateľom dôchodkovej dávky ustanovenej v § 11 ods. 6 ZDP,
  • že si uplatňuje daňový bonus a že spĺňa podmienky na jeho priznanie, príp. kedy a ako sa tieto podmienky zmenili.

Každoročná povinnosť zamestnanca podpisovať vyhlásenie na zdanenie príjmov pre nasledujúce zdaňovacie obdobie bola od 1. 1. 2020 zrušená. Táto zmena sa prvýkrát uplatnila pre zdaňovacie obdobie roku 2020 a platí aj pre rok 2021. To znamená, že zamestnanci, ktorí si počas roka 2020 uplatňovali pri výpočte mesačných preddavkov na daň nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a nárok na daňový bonus na dieťa (t. j. mali u zamestnávateľa podpísané vyhlásenie na zdanenie príjmov) a chcú si tieto nároky uplatňovať aj pre nasledujúce zdaňovacie obdobie roku 2021, nepodávajú u zamestnávateľa do konca januára 2021 vyhlásenie na zdanenie príjmov, nakoľko vyhlásenie pre rok 2020 je platné aj pre zdaňovacie obdobie roku 2021.

Upozornenie: Dňa 2. 12. 2020 bola schválená novela ZDP, kde sa upresňuje, dokedy môže zamestnávateľ zamestnancovi uplatňovať nárok na nezdaniteľnú časť základu dane a na daňový bonus, ak dôjde k skončeniu pracovnoprávneho vzťahu. Ak zamestnanec skončí zamestnanie, na daňový bonus a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka prihliadne zamestnávateľ poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom skončil zamestnanie, ak vo vyhlásení zamestnan

Související dokumenty

Súvisiace články

Vybrané opatrenia vlády SR v období pandémie pre zamestnávateľov a zamestnancov
Oprava dane z príjmov zo závislej činnosti a daňových bonusov v roku 2020
Mzdový list a jeho náležitosti
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2022 (2. časť)
Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2016
Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca súvisiace s ukončením obdobia pandémie
Sociálny fond z hľadiska zákona o dani z príjmov
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2005
Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A za rok 2015
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2021
Nové tlačivá pre zamestnávateľov používané v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti
Uplatňovanie nezdaniteľných častí základu dane v roku 2024
Situácie, keď je výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2020 (2. časť)
Podávanie prehľadu a hlásenia
Dovolenka nad rámec zákona
Uplatnenie § 5 ods. 7 písm. o) zákona o dani z príjmov v praxi
Pracovné cesty v daňových súvislostiach

Súvisiace otázky a odpovede

Odmena pre konateľa z Českej republiky
Odvody a príkazná zmluva
Daňový bonus SZČO
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu
Náhrady zamestnancom
Práva majiteľov súkromných medicínskych centier.
Dohoda o pracovnej činnosti a občan ČR
Použitie motorového vozidla zamestnávateľa na služobné a súkromné účely
Výplata mzdy v hotovosti
Cestovné náhrady zamestnancov pracujúcich v zahraničí
Medzinárodný prenájom pracovnej sily
Permanentky na plaváreň zakúpené zo sociálneho fondu
Nárok na daňový bonus vylúčenie dieťaťa zo štúdia
Povinnosti zamestnávateľa vyplývajúce z ukončenia pracovného pomeru
Zdanenie nepeňažného príjmu
Parkovanie
Zapožičanie zamestnanca
Vstupná zdravotná prehliadka