Zdanenie príjmov fyzickej osoby z prevodu účasti v spoločnosti

Vydáno: 35 minút čítania

Účasť fyzickej osoby ako spoločníka na spoločnosti s ručením obmedzením (spol. s r. o.) vzniká odo dňa vzniku spoločnosti alebo prevodom obchodného podielu od inej fyzickej osoby počas existencie spoločnosti.

Obchodný podiel je súhrn práv a povinností spoločníka zodpovedajúci účasti na spoločnosti. Pri vzniku spoločnosti sa vklad spoločníka stáva vlastníctvom spoločnosti. Spoločník ako fyzická osoba nemôže nakladať so svojim vkladom, môže nakladať len so svojim obchodným podielom za podmienok určených v spoločenskej zmluve alebo zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p.

Podľa § 114 ods. 2 Obchodného zákonníka môže mať každý spoločník len jeden obchodný podiel. V prípade, že dôjde k novému vkladu spoločníka do spoločnosti prijatím záväzku na nový vklad, nevzniká spoločníkovi nový podiel, zväčší sa len pôvodný (existujúci) obchodný podiel. Obchodný podiel v obchodnej spoločnosti môže spoločník previesť za podmienok stanovených v § 115 Obchodného zákonníka zmluvou o prevode obchodného podielu na iného spoločníka alebo na inú osobu.

Fyzická osoba môže mať nielen príjem z predaja svojho obchodného podielu v obchodnej spoločnosti ale aj príjem zo zníženia základného imania, ktorého zdanenie nie je osobitne upravené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Na zdanenie príjmu z prevodu (predaja) obchodného podielu v spoločnosti má vplyv hodnota vkladu do obchodnej spoločnosti alebo hodnota inak nadobudnutého (prevedeného podielu) inou fyzickou osobou a lehota, kedy bol obchodný podiel nadobud­nutý.

Na zdanenie príjmu zo zníženia základného imania má vplyv spôsob tvorby a prípadné zvýšenie základného imania, ktoré predchádzalo jeho zníženiu, ako aj zdanenie zdrojov, z ktorých bolo základné imanie tvorené a zvyšované.

Zníženie základného imania v spoločnosti s ručením obmedzeným je zmenou spoločenskej zmluvy s úpravou v § 146 Obchodného zákonníka. Rozhodovanie o znížení základného imania patrí do pôsobnosti valného zhromaždenia. Pri znižovaní základného imania zákon vyžaduje zachovanie minimálnej hodnoty základného imania a minimálnej hodnoty vkladu každého spoločníka. Zníženie základného imania sa realizuje znížením menovitej hodnoty vkladu každého spoločníka v pomere zodpovedajúcom jeho doterajšiemu vkladu. V rozhodnutí valného zhromaždenia musí byť uvedené, či bude suma, o ktorú sa znižuje základné imanie, vyplatená spoločníkom.

Podľa § 114 ods. 2 Obchodného zákonníka môže mať každý spoločník len jeden obchodný podiel. V prípade, že dôjde k novému vkladu spoločníka do spoločnosti prijatím záväzku na nový vklad, nevzniká spoločníkovi nový podiel zväčší sa len pôvodný (existujúci) obchodný podiel. Nový vklad spoločníka do spoločnosti preto nemá vplyv na plynutie päťročnej doby v súlade s ustanovením § 4 ods. 1 písm. h) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o daniach z príjmov“) v ktorom je uvedený len prevod účasti na obchodnú spoločnosť. U spoločníka, ktorý nadobúda obchodný podiel od iného spoločníka dochádza k zväčšeniu jeho obchodného podielu.

Pre zdanenie príjmov z prevodu obchodného podielu predaného v roku 2016 je podstatné, či bol obchodný podiel nadobudnutý:
• do konca roku 2003 alebo
• v roku 2004.

Pre správne stanovenie momentu účinnosti prevodu obchodného podielu, vo vzťahu k nadobudnutiu obchodného podielu z pohľadu zdanenia (splnenie podmienky pre oslobodenie príjmu z prevodu obchodného podielu), je potrebné odlíšiť, či ide o:

  1. účinnosť zmluvy o prevode obchodného podielu medzi účastníkmi zmluvy alebo
  2. účinnosť prevodu voči spoločnosti.

Dňom uzavretia zmluvy o prevode obchodného podielu nastávajú účinky zmluvy o prevode medzi spoločníkom (prevodcom) a nadobúdateľom vtedy, ak si zmluvné strany nedohodli iný deň účinnosti. Ide o právne účinky súvisiace napr. so zaplatením ceny za prevod podielu, s povinnosťou splatiť vklad, pokiaľ ho prevodca v plnej výške nesplatil. Momentom účinnosti zmluvy medzi jej účastníkmi nedochádza k samotnému prevodu účasti spoločníka na spoločnosti, pretože nadobúdateľ obchodného podielu nemá postavenie spoločníka v prípade, ak prevod obchodného podielu nie je účinný voči spoločnosti a teda nedošlo ešte k prevodu „účasti“ spoločníka na obchodnú spoločnosť.

V súlade s ustanovením § 115 ods. 4 Obchodného zákonníka účinky prevodu obchodného podielu voči spoločnosti nastávajú odo dňa doručenia zmluvy o prevode obchodného podie

Související dokumenty

Súvisiace články

Zdaňovanie ostatných príjmov podľa § 8 zákona o dani z príjmov (2. časť)
Predaj obchodných podielov v spoločnosti s ručením obmedzeným
Pôžička od spoločníka z pohľadu dane z príjmov
Úpravy v zdaňovaní príjmov fyzických osôb a právnických osôb od 1. 1. 2010, resp. od 1. 1. 2011 (2. časť)
Vklady fyzických osôb do podnikania
Prevod obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným
Predaj obchodného podielu z daňového a účtovného hľadiska
Úprava základu dane fyzickej osoby pri skončení podnikania
Špecifiká pri zisťovaní základu dane z príjmov u podnikateľa, ktorý neúčtuje v sústave podvojného účtovníctva
Sponzorské dary v kontexte daní a účtovníctva
Nákup zamestnaneckých akcií a zdaňovanie zamestnaneckých opcií
Vysporiadanie výsledku hospodárenia v akciovej spoločnosti a spoločnosti s r. o.
Úprava základu dane o neuhradené záväzky
Tichý spoločník z hľadiska účtovníctva a dane
Nepeňažný vklad do obchodnej spoločnosti fyzickou osobou
Daňové a odvodové povinnosti konateľov, spoločníkov a členov dozorných rád v s. r. o.
Tvorba a čerpanie nedeliteľného fondu a rezervného fondu
Vyradenie nevymožiteľnej pohľadávky za služby z hľadiska dane z príjmov a DPH
Zdanenie príjmov z predaja cenných papierov

Súvisiace otázky a odpovede

Prevoditeľnosť obchodného podielu
Zmena právnej formy z komanditnej spoločnosti na s.r.o.
Zlúčenie dvoch s.r.o.
Navýšenie základného imania
Zrušenie s.r.o.
Predaj časti podniku.
Ostatné kapitálové fondy z vkladov spoločníkov
Zníženie základného imania
Rozdelenie zisku
Zmluva o prevzatí dlhu
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Poskytnuté raňajky v rámci ubytovacích služieb v zahraničí
Vklad fyzickej osoby do s. r. o.
Zapožičanie zamestnanca
Doplnenie k otázke č. 4443
Sadzba dane z PO
Znášanie nákladov v súvislosti so zákonom č. 280/2006 Z. z.
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Vrátenie preplatku zo zdravotnej poisťovne
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň