Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za rok 2014

Vydáno: 55 minút čítania

Na konci účtovného obdobia je účtovná jednotka povinná zostaviť účtovnú závierku, ktorej súčasťami v jednoduchom účtovníctve sú výkaz o majetku a záväzkoch a výkaz o príjmoch a výdavkoch.

Právne predpisy upravujúce účtovnú závierku v jednoduchom účtovníctve

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) bol s účinnosťou od 1. 1. 2014 novelizovaný:

  • Zákonom č. 547/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 547/2011 Z. z.) v znení zákona č. 440/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
  • Zákonom č. 352/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 352/2013 Z. z.).
  • V Čl. III zákonom č. 463/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 463/2013 Z. z.).

Opatrenie č. MF/27076/2007–74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a ­podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), novelizované s účinnosťou:

  • od 1. 1. 2014 opatrením MF SR č. MF/17694/2013–74 (FS 12/2013) a
  • od 31. 12. 2014 opatrením MF SR č. MF/15523/2014–74 (FS 10/2014).

Každý účtovný prípad je potrebné v jednoduchom účtovníctve posúdiť z daňového hľadiska podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorý bol od 1. 1. 2014 novelizovaný:

  • zákonom č. 547/2011 Z. z.,
  • zákonom č. 318/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.
  • zákonom č. 463/2013 Z. z.

Zmeny v právnych predpisoch na rok 2014 týkajúce sa jednoduchého účtovníctva a povinností účtovnej jednotky

Zmeny v zákone o účtovníctve

Zmeny sa týkajú, okrem iného, registra účtovných závierok a vedenia účtovníctva v sústave jednoduchého účtovníctva.

Register účtovných závierok

Register účtovných závierok (RÚZ) sa zaviedol zákonom č. 547/2011 Z. z. s účinnosťou od 1. januára 2012. Do RÚZ sa pôvodne mali ukladať účtovné závierky, ktoré sa zostavovali k 31. decembru 2012.

Zákon č. 440/2012 Z. z. odložil povinnosť ukladania účtovných závierok do RÚZ o jeden rok, tzn. do RÚZ sa prvý krát ukladali dokumenty vzťahujúce sa k účtovným závierkam, ktoré sa zostavovali k 31. decembru 2013 a neskôr.

Zákon č. 352/2013 Z. z. novelizoval pôvodné, resp. zaviedol nové ustanovenia ohľadom RÚZ.

Podľa § 23 ods. 6 zákona o účtovníctve sa RÚZ člení na verejnú a neverejnú časť. Fyzické osoby – podnikatelia ukladajú účtovné dokumenty do neverejnej časti RÚZ.

Poskytovanie informácií, ktoré budú uložené v neverejnej časti RÚZ, nepodlieha zverejňovaniu v zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p.

Dokumenty z neverejnej časti RÚZ sa sprístupnia iba:

  • účtovnej jednotke, ktorej sa týkajú,
  • Národnej banke Slovenska,
  • subjektom verejnej správy na účely súvisiace s ich činnosťou.

Dokumenty, ktoré sa ukladajú do RÚZ sú ustanovené v § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve. Účtovná jednotka účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva z dokumentov uvedených v tomto ustanovení ukladá do RÚZ individuálnu riadnu a mimoriadnu účtovnú závierku, a to v elektronickej alebo v listinnej podobe.

Účtovná jednotka, ktorá je platiteľom DPH je povinná ukladať účtovnú závierku do RÚZ v elektronickej podobe.

Prehľad ukladania účtovnej závierky do RÚZ pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva uvádzame v tabuľke.

Typ dokumentu

(§ 23 ods. 2 zákona o účtovníctve)

Typ podania

(§ 23a ods. 1 zákona o účtovníctve)

Účtovné jednotky, ktoré podávajú dokument povinne elektronicky (§ 23a ods. 2 zákona o účtovníctve)

Lehoty na uloženie v RÚZ
(§ 23a zákona o účtovníctve)

Individuálna riadna a mimoriadna účtovná závierka

V elektro-nickej alebo v listinnej podobe.

Osoby podľa osobitného predpisu, ktorým je § 14 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., tzn. daňový subjekt, ktorý je platiteľom DPH, alebo daňový poradca alebo advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní alebo zástupca, ktorý zastupuje daňový subjekt, ktorý je platiteľom DPH.

Najneskôr do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Špecificky sú lehoty na ukladanie riadnej individuálnej účtovnej závierky a mimoriadnej individuálnej účtovnej závierky ustanovené v § 49 ods. 11 ZDP, ktorý ustanovuje daňovníkovi na účely podania daňového priznania povinnosť zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia podľa ZDP a v termíne na podanie daňového priznania ju uložiť do RÚZ, ak osobitný predpis neustanovuje inak (§ 34 ods. 1 zákona č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v z. n. p. sa týka ročnej finančnej správy emitenta). Zo znenia § 49 ZDP s účinnosťou od 1. 1. 2014 nevyplýva, že účtovná závierka je prílohou daňového priznania k dani z príjmov. Ide o samostatné podanie účtovnej závierky a samostatné podanie daňového priznania k dani z príjmov.

Doručením dokumentov daňovému úradu (v listinnej podobe) alebo do elektronickej podateľne FR SR (v elektronickej podobe) si účtovná jednotka splní povinnosť uloženia a zverejnenia dokumentov.

Zákonom č. 463/2013 Z. z. bol doplnený § 18 ods. 7 zákona o účtovníctve, ktorý upravuje predkladanie priebežnej účtovnej závierky. Podľa tohto ustanovenia sa priebežná individuálna účtovná závierka podľa osobitného predpisu doručuje daňovému úradu v termíne na podanie daňového priznania, tzn. priebežná účtovná závierka sa neukladá do RÚZ. Osobitným predpisom v tomto prípade je § 14 ods. 2 ZDP. V tomto ustanovení je upravený základ dane právnických osôb, ktoré sa zrušujú s likvidáciou, alebo na ktorých bol vyhlásený konkurz. Do konkurzu môže vstúpiť aj fyzická osoba. Podľa § 4 ods. 9 ZDP u daňovníka s príjmami z podnikania (§ 6 ZDP) sa základ dane zisťuje vždy za kalendárny rok, a to aj vtedy, ak bol na daňovníka vyhlásený konkurz, povolené vyrovnanie alebo povolená reštrukturalizácia; na tento účel je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku k poslednému dňu kalendárneho roka, pričom povinnosť zostaviť účtovnú závierku podľa osobitného predpisu týmto nie je dotknutá. Os

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovná závierka z pohľadu jednoduchého účtovníctva (2. časť)
Uzávierkové účtovné operácie v jednoduchom účtovníctve
Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
Neziskové organizácie a register účtovných závierok
Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva (2. časť)
Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za účtovné obdobie 2013
Uzávierkové účtovné operácie v sústave jednoduchého účtovníctva
Účtovná závierka k 31. decembru 2017 v sústave jednoduchého účtovníctva
Výsledok hospodárenia za rok 2023 a jeho vysporiadanie
Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za rok 2009
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2006
Škola jednoduchého účtovníctva (IV.) – Uzávierkové účtovné operácie
Ďalšia novela zákona o účtovníctve
Účtovné písomnosti, ich označovanie a opravovanie
Evidencia v jednoduchom účtovníctve
Účtovná závierka z pohľadu jednoduchého účtovníctva za rok 2007
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve za rok 2005
Škola jednoduchého účtovníctva (I.) – Začatie podnikania
Škola jednoduchého účtovníctva (II.) Vybrané okruhy účtovania

Súvisiace otázky a odpovede

Účtovanie dotácie
Prechod z jednoduchého účtovníctva na podvojné
Postupy účtovania pri prechode z jednoduchého na podvojné účtovníctvo
Poplatok za výpis z OR
Účtovanie predaja liekov
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Zaúčtovanie škody na tovare a náhrady od poisťovne
Škoda na tovare v dôsledku vlámania
Zaúčtovanie manka do nákladov
Účtovanie úhrady faktúry prostredníctvom elektronickej registračnej pokladnice v roku 2012
Uzávierky z elektronickej registračnej pokladnice
Tovar zadarmo (1 + 1 zadarmo)
Zahrňovanie dotácie do základu dane
Cestná doprava FO - aké účtovníctvo
Náležitosti účtovného dokladu
Vyradenie, resp. postúpenie pohľadávky a vplyv na základ dane
Prechod z jednoduchého na podvojné účtovníctvo - náležitosti
Zaúčtovanie dodávateľských faktúr pri prechode z jednoduchého na podvojné účtovníctvo
Daňový bonus a ročné zúčtovanie preddavkov na daň
Vysvetlenie pojmov zo zákona o účtovníctve