Elektronická komunikácia daňového subjektu so správcom dane od 1. 1. 2018 a od 1. 7. 2018

Vydáno: 30 minút čítania

Elektronickou komunikáciou (EK) sa rozumie doručovanie podaní správcovi dane elektronicky prostredníctvom elektronickej podateľne, ktorú prevádzkuje finančné riaditeľstvo na svojom webovom sídle.

Elektronickú komunikáciu daňového subjektu so správcom dane upravuje zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý nadobudol účinnosť 1. 1. 2012. Spustenie elektronickej komunikácie bezprostredne súvisí so sprevádzkovaním nového informačného systému celej daňovej správy v rámci reformy daňovej a colnej správy, ktorej realizácia začala tiež od 1. 1. 2012.

Začiatky elektronickej komunikácie ako jedného zo spôsobov doručovania podaní zo strany daňového subjektu správcovi dane urobené elektronickými prostriedkami prostredníctvom elektronickej podateľne, ktorou je portál finančnej správy (PFS) alebo prostredníctvom ústredného portálu verejnej správny (ÚPVS) počnúc rokom 2012 prešli určitým vývojom a boli spojené aj s počiatočnými problémami. Tieto problémy spočívali v nefunkčnosti sprevádzkovania nového informačného systému finančnej správy, ktorých odstránenie spôsobilo posunutie začiatku realizácie elektronickej komunikácie (elektronické doručovanie, elektronická podateľňa, osobný účet daňového subjektu) od 1. 1. 2013 a aj následné opätovné posunutie elektronickej komunikácie pre daňový subjekt na 1. 1. 2014 a pre správcu dane na 1. 1. 2016. Cieľom posunutia účinnosti ustanovení o elektronickej komunikácii so správcom dane bolo zabezpečiť dostatočný časový priestor pre komplexnú prípravu plne funkčného informačného systému finančnej správy bez ďalších problémov, ktoré sa vyskytli pri spustení nového informačného systému v priebehu I. štvrťroka 2012.

Významným rokom realizácie elektronickej komunikácie bol rok 2014, kedy sa od 1. 1. 2014 povinná elektronická komunikácia v oblasti doručovania podaní správcovi dane vzťahovala len na vybranú skupinu daňových subjektov a osôb, ktoré boli povinné doručovať podania správcovi dane len elektronickými prostriedkami. Išlo predovšetkým o daňové subjekty, ktoré boli platiteľmi DPH, ďalej zástupcovia (daňový poradca, advokát), ktorí zastupujú daňový subjekt a ostatní zástupcovia, ktorí zastupujú pri správe daní daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane.

Preostatné daňové subjekty bola elektronická komunikácia dobrovoľná. Toto postupné zavádzania povinnej elektronickej komunikácie vybraného okruhu osôb bolo predovšetkým z dôvodu, aby sa predišlo technickému zlyhaniu elektronickej komunikácie pri doručovaní podaní všetkými registrovanými podnikateľmi.

Prelomovým rokom doručovania podaní urobené elektronickými prostriedkami prostredníctvom elektronickej podateľne pri správe daní je rok 2018. S účinnosťou od 1. 1. 2018 sa povinná elektronická komunikácia rozšírila na všetky daňové subjekty, ktoré sú podnikateľmi s výnimkou posunutia povinnej elektronickej komunikácie pri správe daní pre fyzické osoby podnikateľov o pol roka.

Legislatívna úprava elektronickej komunikácie

Elektronické doručovanie ­podaní, ktorými sa rozumejú rôzne písomnosti, ako je napr. daňové priznanie, dodatočné daňové priznanie, prehľady, hlásenia, kontrolný výkaz, súhrnný výkaz, odvolanie, námietka, sťažnosť, žiadosť o odklad platenia dane, žiadosť o odpustenie zmeškanej lehoty, žiadosť o predĺženie lehoty, žiadosť o nahliadnutie do spisu daňového subjektu a iné podania, sú upravené v daňovom poriadku v nasledovných ustanoveniach:

  • § 13 – spôsob podania,
  • § 14 – elektronické doručovanie daňovým subjektom,
  • § 32 – doručovanie elektronickými prostriedkami správcom dane,
  • § 33 – elektronické služby prostredníctvom elektronickej po­dateľne zriadenej správcom dane,
  • § 56 – osobný účet daňového subjektu zriadeného správcom dane, ktorého výpis bude použiteľný na právne úkony.

Vo všeobecnosti spôsob podania daňovým subjektom správcovi dane upravuje § 13 daňového poriadku. Toto podanie môže daňový subjekt urobiť písomne alebo osobne do zápisnice u správcu dane alebo elektronicky. Práve toto elektronické doručovanie písomností – podaní upravuje § 13 ods. 5 až 7 daňového poriadku.

Související dokumenty

Súvisiace články

Postup a spôsob podania pri správe daní po novele
Predĺžená lehota na podanie daňového priznania, elektronická komunikácia so správcom dane
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty
Obojsmerná komunikácia
Elektronická komunikácia medzi daňovým subjektom a správcom dane od 1. januára 2014
Elektronické podávanie dokumentov a súvisiace povinnosti
Daň z príjmov právnickej osoby – príklady problematických okruhov
Novely daňového poriadku s účinnosťou od roku 2019, 2020 a 2021
Novela daňového poriadku s účinnosťou od 1. 1. 2018 a od 1. 1. 2019 (2. časť)
Určenie vecnej a miestnej príslušnosti správcu dane
Novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením COVID-19
Výpoveď svedka v daňovom procese
Elektronicky vyhotovená faktúra
Zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti po novelách
Podanie daňového priznania daňovým subjektom
Podanie žiadosti o daňovú úľavu
Podania pri správe daní a spoplatnenie vybraných druhov podaní
Dobrovoľná registrácia na portáli Finančnej správy SR
Predaj reklamných služieb a nehmotných produktov prostredníctvom webovej stránky z hľadiska DPH

Súvisiace otázky a odpovede

Bola uložená pokuta nezákonná?
Vzor rozhodnutia na vyrubenie úroku z omeškania
Odvody a príkazná zmluva
Oprava údajov v daňovom priznaní
Pokuta Inšpektorátu práce a prípadná žiadosť o úľavu
Oslobodenie bytu od dane z bytov
Nehnuteľnosti v bezpodielovom spoluvlastníctve po rozvode manželov
Doručovanie rozhodnutia
Prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia
Uloženie pokuty za oneskorené podanie daňového priznania
Vyrubenie sankčného úroku
Vymáhanie dane
Elektronické podávanie tlačív na daňovom úrade od 1. 1. 2012
Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Úrok z omeškania
Počet dní omeškania
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Ordinačne hodiny lekára
Súčinnosť tretích osôb