Kapitálový fond z príspevkov

Vydáno: 23 minút čítania

Kapitálový fond obchodných spoločností je tvorený a doplňovaný z kapitálových peňažných a nepeňažných vkladov spoločníkov spoločností s ručením obmedzeným a akcionárov akciových spoločností a je zahrňovaný do vlastného imania týchto spoločností. Vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov ako aj jeho prerozdelenie ustanovuje § 217a zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“), ktorý sa vzťahuje na akciovú spoločnosť. Podľa § 123 ods. 2 Obchodného zákonníka na tvorbu kapitálového fondu príspevkami spoločníkov a ich použitie na rozdelenie medzi spoločníkmi platí § 217a Obchodného zákonníka.

Tvorba a použitie kapitálového fondu z príspevkov podľa Obchodného zákonníka
Tvorba fondu nie je povinná, Obchodný zákonník umožňuje, aby spoločníci resp. akcionári vytvorili kapitálový fond zo svojich príspevkov. Vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov však musí byť upravené v zakladateľskej listine alebo v stanovách (prípadne v spoločenskej zmluve). Ak pôjde o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov pri vzniku spoločnosti, musia ho schváliť zakladatelia. Ak pôjde o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov počas trvania spoločnosti, musí ho schváliť valné zhromaždenie.
Príspevkom do kapitálového fondu môže byť všetko, čo môže byť predmetom vkladu do základného imania. Príspevok môže mať podobu peňažného vkladu alebo nepeňažného vkladu. V prípade nepeňažného vkladu sa uplatňujú pravidlá ako pri vklade do základného imania podľa § 59 Obchodného zákonníka. Hodnota nepeňažného vkladu sa určí znaleckým posudkom, ktorý musí obsahovať aj opis nepeňažného vkladu, spôsob jeho ocenenia, údaj o tom, či jeho hodnota zodpovedá hodnote prevzatého záväzku na vklad do spoločnosti. Nepeňažným vkladom môže byť aj podnik alebo jeho časť, pričom vo vzťahu k prechodu práv a povinností sa primerane použijú ustanovenia o zmluve o predaji podniku. Nepeňažným vkladom môže byť aj pohľadávka, pričom sa primerane použijú ustanovenia o postúpení pohľadávky.
Tvorba kapitálového fondu z príspevkov je podmienená jeho splatením, preto ho možno vytvoriť až momentom splatenia. Samotné prevzatie záväzku na splatenie príspevku spoločníkom resp. akcionárom nie je postačujúce.
Príspevok do kapitálového fondu z príspevkov sa, na rozdiel od vkladu do základného imania, nezapisuje do obchodného registra.
Splatený kapitálový fond z príspevkov možno použiť iba na prerozdelenie medzi spoločníkov resp. akcionárov, alebo na zvýšenie základného imania, ak tak ustanovuje zakladateľská zmluva alebo stanovy, a to na základe rozhodnutia valného zhromaždenia.
Ak sa má splatený kapitálový fond z príspevkov použiť na prerozdelenie medzi spoločníkov resp. akcionárov, najneskôr 60 dní vopred sa musí v Obchodnom vestníku zverejniť oznámenie o výške jeho prerozdelenia, t.j. prerozdelenie je podmienené splnením notifikačnej povinnosti.
Kapitálový fond z príspevkov nemožno použiť na prerozdelenie medzi spoločníkov resp. akcionárov, ak je spoločnosť v kríze alebo ak by sa v dôsledku prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov spoločnosť dostala do krízy. Krízu na tento účel vymedzuje § 67a až § 67k Obchodného zákonníka.
 
Účtovanie tvorby a použitia kapitálového fondu z príspevkov
Vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov v účtovníctve upravuje § 28 ods. 5 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p., podľa ktorého sa v obchodnej spoločnosti a u spoločníka alebo akcionára vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov podľa § 123 ods. 2 a § 217a Obchodného zákonníka, účtuje na základe splatenia príspevkov do kapitálového fondu. V účtovníctve spoločníka alebo akcionára sa splatené príspevky do kapitálového fondu z príspevkov účtujú ako súčasť ocenenia cenného papiera alebo podielu na základnom imaní.
Dňom uskutočnenia účtovného prípadu pri príspevku do kapitálového fondu z príspevkov je podľa § 2 ods. 3 opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ") deň splatenia príspevku. Deň splatenia pri nepeňažnom príspevku je deň prevzatia príspevku obchodnou spoločnosťou a u akcionára alebo spoločníka je to deň odovzdania príspevku obchodnej spoločnosti.
Podľa § 59 ods. 6 Postupov účtovania v PÚsa peňažné príspevky a nepeňažné príspevky do kapitálového fondu z príspevkov účtujú na účte
413 - Ostatné kapitálové fondy
, pričom sa k nemu vytvárajú analytické účty podľa jednotlivých akcionárov a spoločníkov.
Účtovanie kapitálového fondu z príspevkov je závislé od toho, či bol vytvorený:
-
ako súčasť vkladu podniku alebo časti podniku a ako súčasť nepeňažného vkladu ktorým je individuálny majetok - a účtuje sa v súlade s § 27a Postupov účtovania v PÚ,
-
samostatne - a účtuje sa v súlade s

Související dokumenty

Súvisiace články

Úprava niektorých ustanovení Obchodného zákonníka a nadväzujúcich právnych predpisov po novom
Dlhopisy v účtovných a daňových súvislostiach
Daňové a odvodové povinnosti konateľov, spoločníkov a členov dozorných rád v s. r. o.
Zmenka ako cenný papier a platobný prostriedok z účtovného a daňového hľadiska
Novelizácia Obchodného zákonníka od 1. februára 2007
Účtovanie o zmenkách
Súvzťažnosti v podvojnom účtovníctve (V.)
Opravné položky v podvojnom účtovníctve od 1. 1. 2007
Platba založená na akciách „Transakcie s vlastnými akciami a transakcie v rámci skupiny“
Účtovanie podielových fondov
Účtovanie o finančných účtoch (2. časť)
Tvorba rezervného fondu z dôvodu navýšenia základného imania
Zdaňovanie ostatných príjmov podľa § 8 zákona o dani z príjmov (2. časť)
Zmeny v oblasti spracovania miezd zamestnancov
Nákup zamestnaneckých akcií a zdaňovanie zamestnaneckých opcií
Finančné deriváty ako predmet účtovníctva podnikateľov (II.)
Vklady do dcérskych podnikov
Zdaňovanie príjmov z kapitálového majetku
Finančné deriváty ako predmet účtovníctva podnikateľov (III.)
Účtová trieda 5 – Náklady (IV.)

Súvisiace otázky a odpovede

Spoločnosť v likvidácii-daňové priznania
Dodatočné DPPO
Oprava zaradenia DM do odpisovej skupiny
Precenenie FI a základ dane
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Odpisy majetku
Kladné a záporné položky na faktúre
Zaradenie nehnuteľnosti do majetku
Automobil v podnikaní
Nerozdelený zisk minulých rokov
Rozdělení zisku mezi mateřskou a dceřinou společností - postup, pravidla
Výhrevné panely
Darovanie odpísaného vozidla spriaznenej osobe
Predaj materiálu so službou.
Rozpúšťanie dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok
Medzinárodné zdaňovanie príjmov FO
Splatenie základného imania v hotovoti.
Parkovanie
Trojzápočet účtovanie účastníkov dohody
Zníženie základného imania

Súvisiace predpisy

Zákon č. 136/2001 Z.z. o ochrane hospodárskej súťaže a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 347/1990 Zb. o organizácii ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov
Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z.n.p.
Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92 zo 16. decembra 2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva