Povinnosti v podnikaní a sankcie (VIII.)

Vydáno: 35 minút čítania

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci predstavuje jednu z najsústredenejších a najvýznamnejších oblastí sociálnej politiky Európskej únie. S účinnosťou od 1. 7. 2006 nadobudol platnosť nový zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dovtedy platný zákon č. 330/1996 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov bolo totiž potrebné upraviť so zreteľom na poznatky aplikačnej praxe, na pripomienky generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zamestnanosť a sociálne veci, na príslušné rozhodnutia Európskeho súdneho dvora aj na potrebu zjednodušenia podmienok zamestnávania vrátane zníženia administratívneho zaťaženia PO a FO. Jej základný rámec je upravený smernicou Rady č. 89/391/EHS o zavádzaní opatrení na podporu zlepšenia bezpečnosti a ochrany zdravia pracovníkov pri práci a nadväzujúcim súborom individuálnych smerníc upravujúcich minimálne požiadavky na zaistenie bezpečnosti a zdravia zamestnancov.


VIII. Základné povinnosti podnikateľov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci predstavuje jednu z najsústredenejších a najvýznamnejších oblastí sociálnej politiky Európskej únie. S účinnosťou od 1. 7. 2006 nadobudol platnosť nový zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „ZBOZP“). Dovtedy platný zákon č. 330/1996 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov bolo totiž potrebné upraviť so zreteľom na poznatky aplikačnej praxe, na pripomienky generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zamestnanosť a sociálne veci, na príslušné rozhodnutia Európskeho súdneho dvora aj na potrebu zjednodušenia podmienok zamestnávania vrátane zníženia administratívneho zaťaženia PO a FO. Jej základný rámec je upravený smernicou Rady č. 89/391/EHS o zavádzaní opatrení na podporu zlepšenia bezpečnosti a ochrany zdravia pracovníkov pri práci a nadväzujúcim súborom individuálnych smerníc upravujúcich minimálne požiadavky na zaistenie bezpečnosti a zdravia zamestnancov.

Cieľom nového ZBOZP je posilniť systémovú komplexnosť právnej úpravy bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, čím sa dôslednejšie zabezpečí bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, vylúčenie alebo zníženie vzniku pracovných úrazov, chorôb z povolania a iných poškodení zdravia z práce. Okrem iného ZBOZP priniesol zamestnávateľovi a zamestnancovi podrobnejšie ustanovenie povinností pri vzniku pracovného úrazu, služobného úrazu alebo iného úrazu, choroby z povolania, priemyselnej otravy, nebezpečnej udalosti, bezprostrednej hrozby závažnej priemyselnej havárie a pri vzniku závažnej priemyselnej havárie. Základné zákonné povinnosti zamestnávateľov v oblasti starostlivosti o bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov pri práci sú predmetom § 146 a § 147 Zákonníka práce. Povinnosti zamestnancov vyplývajú z § 148 Zákonníka práce.
 
Povinnosti zamestnávateľa
Všeobecné povinnosti (§ 6 ZBOZP)
Povinnosť zamestnávateľa uplatňovať všeobecné zásady prevencie pri vykonávaní opatrení nevyhnutných na zaistenie BOZP vrátane zabezpečovania informácií, vzdelávania a organizácie práce a prostriedkov.
Povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť najvyššiu možnú úroveň BOZP pri vykonávaní určených činností.
Povinnosť zamestnávateľa vykonávať opatrenia so zreteľom na všetky okolnosti týkajúce sa práce a v súlade s právnymi predpismi a ostatnými predpismi na zaistenie BOZP.
Povinnosť zamestnávateľa zlepšovať pracovné podmienky a prispôsobovať ich zamestnancom; zohľadňovať pritom meniace sa skutočné a predvídateľné okolnosti a dosiahnuté vedecké a technické poznatky.
Povinnosť zamestnávateľa zisťovať nebezpečenstvá a ohrozenia, posudzovať riziko a vypracovať písomný dokument o posúdení rizika pri všetkých činnostiach vykonávaných zamestnancami.
Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať, aby pracoviská, komunikácie, pracovné prostriedky, materiály, pracovné postupy, výrobné postupy, usporiadanie pracovných miest a organizácia práce neohrozovali bezpečnosť a zdravie zamestnancov a na tento účel zabezpečovať potrebnú údržbu a opravy.
Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať, aby chemické faktory, fyzikálne faktory, biologické faktory, faktory ovplyvňujúce psychickú pracovnú záťaž a sociálne faktory neohrozovali bezpečnosť a zdravie zamestnancov.
Povinnosť zamestnávateľa odstraňovať nebezpečenstvá a ohrozenia a ak to podľa dosiahnutých vedeckých a technických poznatkov nie je možné, plánovať a vykonávať opatrenia na ich odstránenie alebo obmedzenie.
Povinnosť zamestnávateľa nahrádzať namáhavé a jednotvárne práce a práce v sťažených a zdraviu nebezpečných alebo škodlivých pracovných podmienkach vhodnými pracovnými prostriedkami, pracovnými postupmi, výrobnými postupmi a zdokonaľovaním organizácie práce.

Související dokumenty

Súvisiace články

Povinnosti v podnikaní a sankcie (VII.)
Novely daňového poriadku za rok 2022 s účinnosťou v roku 2022, 2023 a 2024
Povinnosti v podnikaní a sankcie (VI.)
Povinnosti v podnikaní a sankcie (I.)
Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci z daňového hľadiska
Šiesta novela zákona č. 67/2020 Z. z., ktorou sa zrušuje uplatnenie niektorých opatrení
Podanie žiadosti o daňovú úľavu
Stabilizačný príspevok a exekučný príkaz
Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ o primeranosti sankcie uloženej daňovým úradom
Povinnosti v podnikaní a sankcie (II.)
Novela zákona o správe daní a poplatkov (2.)
Skončenie uplatňovania opatrení v oblasti dane z príjmov FO zavedených pre zmiernenie dosahov pandémie
Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca súvisiace s ukončením obdobia pandémie
Zrážky zo mzdy v súvislosti s nariadením o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia
Zákon o správe daní a poplatkov po zavedení eura
Výpoveď svedka v daňovom procese
Zvýšenie sumy životného minima a dopad na mzdové veličiny
Nové tlačivá pre zamestnávateľov používané v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti
Odpočet DPH a spochybnenie dodávateľa daňovým úradom (II.)

Súvisiace otázky a odpovede

Povinnosti zamestnávateľa vyplývajúce z ukončenia pracovného pomeru
Pokuta Inšpektorátu práce a prípadná žiadosť o úľavu
Ordinačne hodiny lekára
Práva majiteľov súkromných medicínskych centier.
Daňový bonus SZČO
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Zmluva o vytvorení a použití umeleckého výkonu
Odvody a príkazná zmluva
Zverejňovanie pracovných zmlúv
Faktúra za služby
Môže riaditeľka MŠ bez právnej subjektivity vymenovať ako zástupkyňu svoju dcéru - učiteľku MŠ.
Čestné vyhlásenie
Hlavný kontrolór odmietol podpísať pracovnú zmluvu
Dioptrické okuliare ako výdavok a daňový dopad u zamestnávateľa a zamestnanca
Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ
Nárok na daňový bonus vylúčenie dieťaťa zo štúdia
Bola uložená pokuta nezákonná?
Konateľ a jeho odmena
Jednorazová odmena za konzultáciu
Uloženie pokuty za oneskorené podanie daňového priznania