Reťazové transakcie v roku 2020 (I.)

Vydáno: 23 minút čítania

V obchodnej praxi sú bežným javom tzv. reťazové obchody s tovarom. Reťazovým obchodom je taký typ obchodu s tovarom, na ktorom je zúčastnený reťazec dodávateľov a odberateľov (traja a viac), pričom tovar je fyzicky dodaný priamo prvým dodávateľom poslednému odberateľovi v reťazci. S účinnosťou od 1. januára 2020 bolo do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) doplnené nové ustanovenie § 13a v súlade s novými pravidlami zavedenými smernicou Rady (EÚ) 2018/1910, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o harmonizáciu a zjednodušenie určitých pravidiel v systéme dane z pridanej hodnoty pre zdaňovanie obchodu medzi členskými štátmi (ďalej len „smernica 2018/1910“).

Ustanovenie § 13a zákona o DPH upravuje priradenie prepravy tovaru na účely určenia miesta dodania tovaru. Aby dodanie tovaru do iného členského štátu bolo oslobodené od dane, dôležitou súčasťou podmienok pre oslobodenie od dane sa od 1. januára 2020 stáva aj uvedenie identifikačného čísla pre DPH dodá­vateľa a samotné deklarovanie dodania tovaru do iného členského štátu v súhrnnom výkaze.

Reťazové obchody a smernica 2018/1910

Podľa smernice 2018/1910 sa reťazovými transakciami myslia po sebe nasledujúce dodania tovaru, ktoré sú predmetom jednej prepravy v rámci Spoločenstva.

Preprava tovaru v rámci Spoločenstva by sa mala pripísať len jednému z týchto dodaní a len na toto dodanie by sa malo vzťahovať oslobodenie od DPH ustanovené pre dodania v rámci Spoločenstva.

Ostatné dodania v reťazci by mali byť zdanené a mohli by si vyžadovať, aby bol dodávateľ identifikovaný na účely DPH v členskom štáte dodania.

S cieľom vyhnúť sa rôznym prístupom v jednotlivých členských štátoch, čo by mohlo viesť k dvojitému zdaneniu alebo nezdaneniu, a s cieľom zvýšiť právnu istotu pre hospodárske subjekty by sa malo stanoviť spoločné pravidlo, že pokiaľ sú splnené určité podmienky, preprava tovaru by sa mala pripísať jednému dodaniu v reťazci transakcií.

Pokiaľ ide o identifikačné číslo pre DPH (ďalej len „IČ DPH“) v súvislosti s oslobodením dodania tovaru od dane pri obchodovaní v rámci Spoločenstva, uvedenie IČ DPH nadobúdateľa tovaru v systéme výmeny informácií o DPH (VIES), ktoré mu pridelil iný členský štát ako členský štát začatia prepravy tovaru, sa stáva spoločne s podmienkou prepravy tovaru mimo členského štátu dodania hmotnoprávnou, a nie formálnou podmienkou pre uplatnenie oslobodenia od dane.

Uvedenie v systéme VIES má okrem toho zásadný význam pre informovanie členského štátu ukončenia prepravy o tom, že sa tovar nachádza na jeho území, a preto je kľúčovým prvkom boja proti podvodom v Únii.

Z tohoto dôvodu členské štáty majú zabezpečiť, že keď dodávateľ nesplní svoje povinnosti spojené s uvedením v systéme VIES (podanie súhrnného výkazu), oslobodenie od dane by sa nemalo uplatniť s výnimkou prípadu, keď dodávateľ koná v dobrej viere, to znamená, keď môže daňovému orgánu náležite odôvodniť každý zo svojich nedostatkov súvisiacich so súhrnným výkazom, čo by v tom čase mohlo zahŕňať aj poskytnutie správnych informácií, ktoré sa vyžadujú podľa článku 264 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“), zo strany dodávateľa.

Podstata reťazového obchodu

Reťazový obchod z hľadiska DPH predstavuje situáciu, kedy v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov viacerých zúčastnených podnikateľov s tým istým tovarom je uskutočnená len jedna dodávka, ktorá je spojená s fyzickým pohybom tovaru (pohyblivá dodávka), ostatné dodania v rámci reťazca nesprevádza pohyb tovaru, ale len fakturá

Související dokumenty

Súvisiace články

Reklamné predmety a daň z pridanej hodnoty
Dodanie stavebného stroja slovenskou spoločnosťou
Prepravné služby tovaru a DPH
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2018
Prenos daňovej povinnosti na príjemcu pri tuzemských a cezhraničných transakciách (reverse charge) v roku 2016
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty účinná od 1. januára 2017
Dodanie tovaru do tretieho štátu
Tuzemský prenos daňovej povinnosti pri dani z pridanej hodnoty
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2011
Zdaňovanie služieb od 1. januára 2010 daňou z pridanej hodnoty
DPH pri fakturovaní služby pre firmu z ČR
Povinnosť platiť DPH a prenesenie povinnosti platiť DPH na príjemcu (reverse charge)
Uplatňovanie DPH pri skladovaní tovaru
Pomerné odpočítanie dane z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty
Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2010
Základ dane a sadzba dane z pridanej hodnoty
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty s právom na odpočítanie vstupnej dane
Osobitná úprava uplatňovania dane z pridanej hodnoty – vybrané problémy

Súvisiace otázky a odpovede

Uplatnenie nároku na nadmerný odpočet v dodatočnom daňovom priznaní
Označenie platby DPH po 1. 1. 2012
Uchovávanie dokladov
Dodatočné daňové priznanie DPH
Registračná povinnosť k DPH
Evidencia registračnou pokladnicou
Zákonná lehota na vydanie rozhodnutia
DPH a spätná oprava zakladu dane - 2.cast
Mimoriadne DP DPH
Doprava zo Slovenska do Rakúska a naspäť, fakturácia v Nemecku
Reťazové obchody
Nesprávne nárokovaná DPH a riešenie tohto stavu
Reťazové obchody - porovnanie legislatívnej právnej úpravy
Reťazové obchody
Oneskorená registrácia DPH
Prefakturácia prepravy spojenej s vývozom tovaru
Prenájom obchodných priestorov a DPH
Školenie pre zdaniteľnú osobu z EU.
Prijatie služby vzťahujúcu sa na nehnuteľnosť a DPH
Náklady na správu pri prenájme bytu a uplatnenie § 22 ods. 3 zákona o DPH