Daňové výdavky vynaložené na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov

Vydáno: 31 minút čítania

V článku sa autori zaoberajú výdavkami daňovníka vynaloženými pre zamestnancov na ich vzdelávanie a rekvalifikáciu ako aj výdavkami vynaloženými daňovníkom v rámci ďalšieho vzdelávania alebo zvyšovania si kvalifikácie nadväzne na Zákonník práce a zákon o službách zamestnanosti.

 

Úvod do problematiky daňových výdavkov

Charakteristika daňového výdavku na účely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je obsiahnutá v:

  • ust. § 2 písm. i) – definícia pojmu daňový výdavok/náklad,
  • ust. § 19 – druhy výdavkov, ak spĺňajú charakter daňového výdavku podľa § 2 písm. i), ktoré možno považovať za daňový výdavok a zahrnúť do základu dane daňovníka vrátane splnenia ustanovených podmienok uvedených pri každom jednotlivom druhu výdavku ako daňového výdavku (nákladu).

Pre úplné posúdenia výdavku ako daňového výdavku uvádzame aj ustanovenie § 21 ZDP, v ktorom sú uvedené vybrané druhy výdavkov/nákladov, ktoré nesúvisia so zdaniteľným príjmom, t. j. nie sú považované za daňový výdavok, ako aj výdavky/náklady, ktorých vynaloženie na daňové účely nie je daňovníkom dostatočne preukázané, aj keď o týchto výdavkoch /nákladoch daňovník účtuje.

Podľa § 2 písm. i) ZDP je daňovým výdavkom výdavok/náklad na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 tohto zákona, ak tento zákon neustanovuje inak.

Pre uznanie daňového výdavku podľa § 2 písm. i) ZDP sa zároveň vyžaduje, aby tento výdavok spĺňal aj podmienky (napr. jeho výšku ustanovenú osobitným predpisom) ustanovené pre jeho uznanie za daňový výdavok/náklad podľa § 19 ods. 1 ZDP.

Podľa § 19 ods.1 ZDP, ak výšku výdavku/nákladu limituje osobitný predpis (napr. § 5 ods. 1 zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde v z. n. p.) preukázaný výdavok/náklad možno zahrnúť do daňových výdavkov najviac do výšky tohto limitu. Ak výšku výdavku/nákladu limituje tento zákon alebo jeho zahrnutie do základu dane za zdaňovacie obdobie upravuje osobitný zákon v inej výške ako osobitný predpis, napr. zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., preukázaný výdavok možno zahrnúť do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok ustanovených v tomto zákone. Ak výšku výdavku/nákladu limituje ZDP, napr. výškou dosiahnutého príjmu alebo výškou príjmu z prijatej úhrady, uplatní sa výdavok/náklad alebo jeho časť do daňových výdavkov v tom zdaňovacom období, v ktorom bol dosiahnutý takýto príjem alebo prijatá úhrada.

Výdavkom, ktorý si daňovník môže uplatniť ako daňový výdavok sú okrem iných výdavkov v tomto ustanovení uvedené aj výdavky podľa § 19 ods. 2 písm. c) bodov 1 až 5 ako výdavky/náklady na zabezpečenie pracovných a sociálnych podmienok a starostlivosti o zdravie zamestnancov. Podľa bodu 3 tohto ustanovenia ide o výdavky vynaložené pre zamestnancov formou vzdelávania a rekvalifikácie zamestnancov, výdavky vynaložené na vlastné vzdelávacie zariadenia, výchovu žiakov v stredných odborných učilištiach, ak ich nie je povinný uhrádzať príslušný orgán štátnej správy.

V tomto článku sa budeme zaoberať výdavkami daňovníka vynaloženými pre zamestnancov na ich vzdelávanie a rekvalifikáciu ako aj výdavkami vynaloženými daňovníkom v rámci ďalšieho vzdelávania alebo zvyšovania si kvalifikácie nadväzne na Zákonník práce a zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zamestnanosti“).

Daňový výdavok - výdavok vynaložený na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov

Ak ide o posúdenie výdavku na vzdelávanie a rekvalifikáciu zamestnancov ako daňového výdavku zamestnávateľa tieto zahrňujeme pod ustanovenie § 19 ods. 2 písm. c) ZDP. Podľa citovaného ustanovenia daňovým výdavkom je výdavok/náklad, ktorý možno uplatniť len v rozsahu a za podmienok ustanovených v tomto zákone. Podmienkou je, že výdavok/náklad bol vynaložený preukázateľne na dosiahnutie, zabezpečenie a udrža

Související dokumenty

Súvisiace články

Výdavky na stravovanie
Jazykový kurz zamestnanca
Zamestnanecké výhody z účtovného a daňového hľadiska
Zmeny v tlačivách daňových priznaní fyzických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2019
Niektoré druhy výdavkov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb
Úhrady za ďalšie vzdelávanie zdravotníkov – nová odpočítateľná položka od základu dane za rok 2008
Komentár k zmenám zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 1. 1. 2005
Manká a škody v zákone o dani z príjmov
Daňové výdavky zamestnávateľa na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci
Vzdelávanie a daňové výdavky
Pracovné cesty v daňových súvislostiach
Benefity zamestnancov z hľadiska daňových a účtovných predpisov
Dotácie, podpory a príspevky v jednoduchom účtovníctve alebo pri paušálnych výdavkoch
Nové oslobodenia a podpory v zákone o dani z príjmov a ďalšie zmeny v zdaňovaní FO
Novely zákona o dani z príjmov prijaté v roku 2018 a začiatkom roka 2019
Poskytnutie plnení zamestnancom nad rámec osobitných predpisov – vybrané príklady
Peňažné a nepeňažné plnenia prijaté poskytovateľom zdravotnej starostlivosti
Stravovanie zamestnancov ako daňový výdavok
Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2016

Súvisiace otázky a odpovede

Vstupná zdravotná prehliadka
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Výkaz nedoplatkov zo zdravotnej poisťovne
Príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu
Náhrady zamestnancom
Výplata mzdy v hotovosti
Vzdelávanie zamestnancov
Cestovné náhrady zamestnancov pracujúcich v zahraničí
Parkovanie
Zapožičanie zamestnanca
Odmena pre konateľa z Českej republiky
Dioptrické okuliare ako výdavok a daňový dopad u zamestnávateľa a zamestnanca
Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ
Stravné poukážky a ich nominálna hodnota
Dohoda o pracovnej činnosti a občan ČR
Použitie motorového vozidla zamestnávateľa na služobné a súkromné účely
Zaúčtovanie benefitu vo forme poukážok
Dobrovoľné odvody ako SZČO
Zákonník práce § 75
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov