Kontrola správnosti vecnej stránky účtovníctva v roku 2015

Vydáno: 29 minút čítania

Každá účtovná jednotka (ÚJ) je povinná zostavovať účtovnú závierku (ÚZ), ktorá má poskytovať verný a pravdivý obraz o jej majetkovej a finančnej situácii ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ. Týmto dňom je posledný deň účtovného obdobia alebo iný deň v priebehu účtovného obdobia, ak si to vyžaduje osobitný predpis. Vzhľadom na to, že väčšina ÚJ pred účtovným obdobím hospodársky rok uprednostňuje účtovné obdobie kalendárny rok, tak koncom roka 2015 sa im blíži aj povinnosť zistiť všetky skutočnosti potrebné na zabezpečenie zobrazenia verného a pravdivého ekonomického a finančného obrazu ÚJ ÚZ zostavenou k 31. 12. 2015.

ÚJ je povinná uvádzať v ÚZ informácie podľa stavu skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva ku dňu, ku ktorému sa ÚZ zostavuje. Vnútorný kontrolný systém ÚJ musí, okrem iných povinností, zabezpečiť aby účtovníctvo zaznamenávalo (účtovné zápisy) a vykazovalo (ÚZ) ekonomické skutočnosti po vecnej aj formálnej stránke správne a môže prebiehať priebežne alebo periodicky. Ide o ekonomickú kontrolu zameranú na finančné informácie, kde všetky zistené nedostatky a odchýlky je potrebné v účtovníctve preukázateľne upraviť na skutočný stav. To znamená, na základe účtovných dokladov vykonať účtovné zápisy do účtovných kníh ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu.

Účtovné zápisy, ktoré sa uskutočňujú iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ, majú zabezpečiť správnosť vykazovaných skutočností v ÚZ. ÚJ pritom musí zohľadniť aj skutočnosti, ktoré získala do dňa zostavenia ÚZ a týkajú sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ. Deň zostavenia ÚZ si určí ÚJ sama a ten nasleduje po dni, ku ktorému sa zostavuje ÚZ. ÚJ je povinná zostaviť ÚZ najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa ÚZ zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitné predpisy môžu požadovať aj skoršie zostavenie ÚZ, napr. zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Preto deň zostavenia ÚZ by sa mal určiť v týchto súvislostiach. Od roku 2014 súčasti ÚZ tvoria jeden celok (všeobecné náležitosti a všetky súčasti ÚZ) a nepripájajú sa k nim podpisy osobitne. Podľa novely zákona o účtovníctve s účinnosťou od 1. júla 2015, každá zostavená ÚZ musí byť podpísaná osobou ustanovenou zákonom o účtovníctve, t. j. v časti všeobecné náležitosti sa pripojí podpisový záznam štatutárneho orgánu ÚJ alebo člena štatutárneho orgánu ÚJ alebo podpisový záznam fyzickej osoby.

V § 7 ods. 1. zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je stanovené: „Účtovná jednotka je povinná účtovať tak, aby ÚZ poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva, a o finančnej situácii účtovnej jednotky.“ V tomto kontexte možno hovoriť o základnej účtovnej zásade a hlavnom cieli účtovníctva.

Pre splnenie tohto cieľa, zostaveniu ÚZ ÚJ predchádza množstvo uzávierkových prác. Inventarizácia je jednou z najdôležitejších súčastí uzávierkových prác, pretože jej uskutočnenie má zabezpečiť, aby ÚZ poskytovala verný a pravdivý obraz o si­tuácii v ÚJ. Z uvedeného dôvodu je potrebné načasovanie týchto činností na dobu pred zostavením ÚZ. Inventarizáciou sa uskutočňuje kontrola vecnej správnosti účtovníctva. Ide o najdôležitejšiu súčasť kontrolného systému vytvoreného vo vnútri ÚJ.

V súvahe riadnej ÚZ a mimoriadnej ÚZ sa vykazujú informácie o majetku, záväzkoch a rozdiele majetku a záväzkov ÚJ ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ a ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie. Verný a pravdivý obraz o majetku, záväzkoch, rozdiele majetku a záväzkov ÚJ, ktorý má poskytovať súvaha, ako súčasť ÚZ, je predovšetkým zabezpečený dôsledne vykonanou inventarizáciou v súlade so zákonom o účtovníctve a internými predpismi ÚJ. Každá ÚJ je povinná mať vytvorené vnútorné predpisy (v praxi používané aj pojmy interné smernice, vnútroorganizačné predpisy) o vykonaní inventarizácie, aby boli zrejmé všetky skutočnosti, ktoré sa týkajú inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov konkrétnej ÚJ, ako aj povinnosti jednotlivých osôb a spôsoby vysporiadania zistených rozdielov. Vnútorný predpis je ÚJ vydaná písomnosť, v ktorej sa premietnu všetky závažné skutočnosti rozhodujúce pri účtovaní a zostavovaní ÚZ v príslušnom účtovnom období v konkrétnych podmienkach ÚJ, ktorých potreba upravenia vyplýva z opatrení MF SR o postupoch účtovania a zákona o účtovníctve.

Povinnosť vykonania inventarizácie je deklarovaná v zákone o účtovníctve (šiesta časť zákona s názvom inventarizácia) takto: „Účtovná jednotka je povinná inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov podľa § 29 a 30 tohto zákona.“

Související dokumenty

Súvisiace články

Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
Inventarizácia ako základ uzávierkových prác v účtovníctve podnikateľa
Chyby v účtovníctve a účtovnej závierke v podvojnom účtovníctve a ich oprava
Najčastejšie chyby v závere účtovného obdobia a oprava chýb
Opravy chýb
Účtovná závierka k 31. 12. 2015 v sústave jednoduchého účtovníctva
Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za účtovné obdobie 2013
Uzávierkové práce účtovníka za rok 2021 a vzory pre vykonanie inventúry
Závierkové práce účtovníkov
Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve podnikateľov k  31. decembru 2018
Účtovná závierka k 31. decembru 2018 v sústave jednoduchého účtovníctva
Závierkové účtovné prípady v podvojnom účtovníctve
Manká a škody
Účtovanie prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a naopak
Individuálna účtovná závierka za rok 2014 pre podvojné účtovníctvo
Individuálna účtovná závierka za rok 2013 pre podvojné účtovníctvo podnikateľov
Manká a škody z pohľadu dane z príjmov a účtovníctva
Prehľad informácií o bežnom účtovníctve a účtovnej závierke podnikateľov v roku 2009
Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov

Súvisiace otázky a odpovede

Vzájomné započítanie manka a prebytku
Účtovanie materiálu
Zaúčtovanie manka do nákladov
Zaradenie nehnuteľnosti do používania a náklady na zariadenie vybavenie do kolaudácie.
Účtovanie donášky jedla prostredníctvom služby Wolt u gastrofirmy
Účtovanie v reštaurácii
Odpredaj použiteľných zvyškov po havarovanom vozidle
Uzávierky z elektronickej registračnej pokladnice
Nedokončená výroby
Účet 131 a koncoročná uzávierka
Totálna havária LKW
Vystavenie hromadných pokladničných dokladov
Inventarizácia podielov v dcérskej účtovnej jednotke
Oceňovanie zásob vlastnej výroby
Havária
Náklady na "dovývoj"
Platby kartou a zákon o účtovníctve
Zaúčtovanie náhrady škody vzniknutej na majetku vyplatenej poisťovňou
Daňové vysporiadanie škodovej udalosti na majetku
Časové rozlíšenie reklamných predmetov